Vroeger in Salland: De eerste steenlegging van de Zwanewoerd

RAALTE – Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over ‘de Zwanewoerd’, de voorloper van het huidige Swaenewoerd.

Op dinsdag 4 oktober 1949 vond de eerste steenlegging plaats van de Zwanewoerd in Raalte. Het woonzorgcentrum was het eerste resultaat van de inspanningen van de landelijke Katholieke Stichting voor Behuizing van Bejaarden. Het was niet geheel toevallig dat Raalte de primeur kreeg want daar zetelde pastoor Stokman, de voorzitter van de stichting, die ervan verzekerd was dat hij kon rekenen op de medewerking van het Raalter gemeentebestuur. Deze voor de stichting historische dag, was voor Raalte niet minder belangrijk. Heel het dorp gaf uiting aan de vreugde met het uitsteken van de vlag en uit wijde omtrek waren de geestelijken naar Raalte gekomen om dit belangrijke gebeuren mee te vieren.
Nadat op 12 juni 1949 de goedkeuring uit Den Haag kwam, ging op 11 juli de spade de grond in om het begin van de bouw te markeren. Onmiddellijk verscheen op het land achter de majestueuze toren van de RK Kruisverheffing een grote dragline die ruimte maakte voor de funderingen. En op het terrein, waar enkele maanden daarvoor de koeien nog graasden, verrees al snel de nieuwbouw en werden de contouren van het gebouwencomplex steeds duidelijker zichtbaar. Er werd voorzien in 32 kleine centraal verwarmde woningen en twee pensiontehuizen, plaats biedend aan respectievelijk 39 en 27 personen die niet meer in staat waren zelfstandig een huishouden te voeren.

De plechtige eerste steenlegging gebeurde onder zeer grote belangstelling. Nadat de zandstenen gedenksteen volgens de voorschriften van de Katholieke liturgie was gezegend, de oorkonde door de genodigden was ondertekend en in een loden buis in de steen geplaatst, metselde Pastoor Stokman de steen op de daarvoor bestemde plaats in de voorgevel van het hoofdgebouw. De naam van Pastoor Stokman zal onuitwisbaar aan deze stichting verbonden blijven. Met dit eerste tehuis werd volgens de pastoor een ideaal van de stichting verwezenlijkt: het verschaffen van een zonnige levensavond voor bejaarden in een omgeving die getuigt van liefde en waardering voor hen, die hun maatschappelijke prestaties hebben volbracht. Hierna verzamelden de genodigden zich in Hotel De Zwaan waar ‘verversingen’ werden aangeboden.

Foto: Eerste steenlegging door pastoor F.H.J.(Frans) Stokman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.