‘Voor mensen die rust, bezinning en reflectie zoeken’

Nieuw gastenverblijf Miniklooster in oude synagoge Raalte: ‘Het werd stil, te stil’

RAALTE – Liefhebbers van rust en bezinning in een heel bijzondere omgeving kunnen voortaan van oktober tot en met maart de oude synagoge in hartje Raalte in het weekeinde afhuren. Geen B&B, gebruikers moeten namelijk zelf voor een ontbijt zorgen, maar een gastenverblijf met overnachtingsmogelijkheid voor één of twee mensen. “Door corona werd het hier afgelopen anderhalf jaar erg stil. Dit nieuwe gastenverblijf met de naam ‘Miniklooster’ lijkt me erg leuk om te doen”, vertelt Guusta Zuurbier, samen met Johan Jonker sinds 2018 eigenaar van het monumentale gebouw uit 1889 aan de Stationsstraat.

Een ‘stilte- en bezinningscentrum’, dat was in het najaar van 2018 de opzet van de twee eigenaren uit Den Nul. Zij kochten het na een grote handtekeningenactie in Raalte om te voorkomen dat de historische synagoge, sinds de oorlog niet meer in gebruik als zodanig, plaats zou moeten maken voor nieuwbouw. De sjoel werd in oude glorie teruggebracht en de ruimte daarachter gebruikt Guusta onder meer voor haar psychologiepraktijk.
Door de maatregelen vanaf maart vorig jaar kwam daar de klad in. “Geen stilte-uurtjes meer, geen lezingen en voorstellingen, het werd stil, te stil. Toen werd het idee geboren om het als gastenverblijf te gaan verhuren, maar dan alleen op vrijdag en zaterdag, met eventueel de zondagmorgen, en dan van oktober tot maart. Dus voor mensen die rust, bezinning en reflectie zoeken, passend in deze donkere maanden van het jaar.”
Die gasten slapen in de bedrijfsruimte achter de synagoge, waar een kookgelegenheid is en inmiddels een (opklap)bed staat. Zij mogen ook gebruik maken van de oude synagoge. Gaat dat dan niet ten koste van bijvoorbeeld de joodse gemeente Beth Shoshanna uit Deventer die er voor corona regelmatig bijeen kwam? “Die hebben altijd voorrang, zij hebben hier de oudste rechten en dat blijft zo. Dat betekent dus dat het ‘Miniklooster’ niet wordt verhuurd op joodse feestdagen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Chanoeka oftewel het ‘Feest der lichtjes’ van 28 november tot 6 december.”

Buurttafel

Ook andere activiteiten gaan straks weer beginnen, van het bekende stilte-uurtje tot de (nieuwe) ‘buurttafel’. “Het eerste nieuwe stilte-uurtje is op 31 oktober, zondagavond van 20.00 tot 21.00 uur en niet meer op zondagmorgen, zoals voor corona. Een aantal vrijwilligers zorgt voor de organisatie. Elke week zal er een thema zijn. Dat kan variëren van meditatie en visualisatie tot het opsteken van een kaarsje en kunstzinnige zaken.”
“Er komt verder een hele leuke nieuwe activiteit. Vanaf februari gaan vier vrouwen uit deze buurt, de Stations- en Nieuwstraat, hier maandelijks op een donderdagavond een zogenaamde buurttafel organiseren. Gezamenlijk eten met alle buurtbewoners, jong en oud, voor verbinding en natuurlijk gezelligheid. Ook dat past heel goed in de opzet zoals wij die altijd voor ogen hebben gehad voor een maatschappelijk gebruik van dit gebouw.”

Geen vetpot

Het nieuwe gastenverblijf zal in ieder geval geen financiële vetpot worden, weet Guusta nu al. Dat is ook geen probleem. “Afgelopen anderhalf jaar gingen de kosten gewoon door, ook al was het hier stil. Denk maar aan belastingen, de kachel moet branden en er is altijd onderhoud aan het gebouw nodig. De opbrengst van dit gastenverblijf zal hopelijk een deel van die kosten kunnen dekken, maar het is zeker geen superverdienmodel. En nogmaals, ik vind het vooral leuk om te gaan doen.”
Zelf is ze ook steeds bezig met vernieuwing en onderhoud. Beter gezegd, alles nog verder terugbrengen in de eigen stijl van het oude gebouw. “Het toilet bij de ingang bijvoorbeeld is nu compleet met zo’n oude stortbak met trekkoord, met oude spiegeltjes en een kraantje. Die zie ik ergens te koop staan en dan neem ik het mee om hier te gebruiken. Daar ben ik dan best trots op als het klaar is.”

Meer info: staging2.stiltebezinningscentrum.nl of info@stiltebezinningscentrum.nl.

Foto: Guusta Zuurbier hoopt veel gasten in haar nieuwe gastenverblijf in de oude synagoge van Raalte te mogen verwelkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.