Voor de allerlaatste keer SintShowPaleis

Na twintig jaar stopt kinderspektakel: ‘Geen artiest heeft zo vaak in Hoftheater gestaan als wij’

RAALTE – Nog acht keer (op 26, 27 en 28 november) brengen ze een groot en muzikaal kinderfeest rond de verjaardag van de Sint in het Hoftheater en dan is het voorbij; na twintig jaar stopt het SintShowPaleis. Voor generaties jonge kinderen in Raalte na (straks) in totaal 157 voorstellingen een begrip. Daarom was het besluit om te stoppen niet makkelijk. “Maar we denken dat we op een hoogtepunt moeten stoppen.”

Eelco Koenjer en Sander Booijink (47 en bijna 47), twee leden van de Pietenband die elke voorstelling muzikaal ondersteunt, waren er vanaf het begin bij. Hun toenmalige band DeLuxe trad in 2001 op verzoek van het Sint Nicolaascomité Raalte op als speciale Pietenband bij de intocht. Dat werd een groot succes en smaakte naar meer. “Wijlen Ruud Hendriks nodigde ons uit in zijn achtertuin. Kratje bier erbij zoals dat hoort in Raalte en toen kwamen de goede ideeën vanzelf. Bjorn Roescher bedacht de naam en Hans Kodden het decor”, vertelt Eelco.
“Voor de kaartverkoop het eerste jaar gingen Ruud en ik naar een vergadering in de Zwaan van het ROV (Raalter Ondernemers Verbond, red.). Niet iedere ondernemer zag zo’n speciale sinterklaasshow meteen zitten. Uiteindelijk waren er toch een stuk of tien, vijftien ondernemers die alle kaarten kochten om als kadootjes aan klanten te geven. Dat eerste jaar hadden we dus meteen drie goed bezochte voorstellingen in het oude Hoftheater,” vult Sander aan.
De jaren daarop werd de kaartverkoop in eigen hand genomen en groeide het aantal voorstellingen, vrijwel allemaal uitverkocht, snel naar inmiddels acht stuks. “Er is geen artiest die zo vaak in het Hoftheater gestaan heeft als wij”, klinkt het met gepaste trots. Mogelijke verklaringen voor dat succes heeft Eelco wel. “Het zijn altijd feestelijke voorstellingen waarbij natuurlijk iets fout gaat of iets verloren raakt. En dat wordt altijd opgelost. Kinderen vinden dat geweldig. Vroeger vonden wij dat zelf al bij Bassie en Adriaan. Op landelijke tv zit de Sint er soms maar wat bij, maar wij betrekken hem er echt bij. Al blijven de kinderen altijd centraal staan. Prachtig als je die koppies dicht voor het podium ziet zitten. En als het spannend wordt, allemaal gaan staan.”

Dubbele bodem

“We zorgen ook voor humor in de voorstelling met grapjes met een dubbele bodem. Die de ouders, die toch de kaartjes moeten kopen, leuk vinden en die de kinderen zelf niet meekrijgen”, vult Sander aan. “Er waren ouders die de voorstellingen zo leuk vonden dat, als hun eigen kinderen te groot werden, ze maar kinderen van de buren meenamen.”
Sander heeft uitgerekend dat in die 20 jaar 62 eigen liedjes geschreven zijn (de helft nieuw en de andere helft bewerkingen van bestaande liedjes, de meeste van de hand van Erik Langenbach) en dat er behalve 157 voorstellingen in het theater ook tientallen scholen zijn bezocht en 410 huisbezoeken zijn afgelegd. Dat laatste met een kleinere afvaardiging. Daarnaast werden er in de beginjaren zelfs eigen cd’s en films gemaakt: “Maar nu moeten we het van Spotify hebben.”

Hoogtepunt

Niet alleen in Raalte werd opgetreden, maar ook in Zwolle en Steenwijk. En zelfs bij discotheek Bills Bar in Markelo. “Begint Eric Langenbach ’s nachts om half 1 zijn aankondiging met de opmerking: ‘Kindertjes, wat zijn jullie allemaal groot geworden’”, lacht het tweetal. Het SintShowPaleis haalde zelfs de landelijke radio. “We mochten bij Giel Beelen op 3FM op 5 december optreden. Zit je ’s morgens om vijf uur al in Hilversum.”
In totaal werken er, inclusief het negen leden tellende bestuur, zo’n veertig tot vijftig mensen mee aan het SintShowPaleis; van bouw- en wegwijspieten tot de zes leden van de Pietenband. Verreweg de meesten zijn er al vanaf het begin bij. De keuze om na dit jaar te stoppen was daarom zeker niet makkelijk. “We hebben er veel over gepraat. Het organiseren van SintShowPaleis kost heel veel tijd en energie en iedereen is druk. Dan is het misschien het mooiste om op je hoogtepunt te stoppen. Een kleinere groep gaat door met school- en huisbezoeken. En misschien dat anderen in het dorp het oppakken en met iets nieuws komen, wie zal het zeggen? Want het sprookje van de Sint moet altijd doorgaan.”

Roetveegpieten

Een sprookje dat wel is veranderd door de vaak felle discussies over Zwarte Piet. “We hebben nu alleen roetveegpieten. Net zoals bij de komende intocht van de Sint in het dorp hoorde ik deze week. Vorig jaar waren die er al maar toen kon het uiteindelijk niet doorgaan. Voor de kinderen maakt het echt niks uit.”

De voorverkoop van de laatste serie voorstellingen begint vrijdagavond 15 oktober precies om acht uur ’s avonds via de eigen site. “En voor diegenen die liever een tastbaar kaartje hebben, die kunnen dan terecht bij Annie Schulten Lederwaren in de Herenstraat. Annie en nu Jan en Thea hebben ons die twintig jaar enorm gesteund, dat mag ook wel eens gezegd worden.”

staging2.sintshowpaleis.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.