Home / Algemeen / Veel interesse voor stuk over dementie van Ut Raakt

Veel interesse voor stuk over dementie van Ut Raakt

HEINO – De belangstelling voor een nieuwe serie opvoeringen van het stuk over dementie van theatergroep Ut Raakt uit Heino is groot; de eerste voorstelling in de Nicolaaskerk in Heino op dinsdag 19 oktober is al vol. Er is daarom een tweede uitvoering op donderdag 21 oktober aan toegevoegd. Beide avonden (aanvang 19.30 uur) zijn bedoeld voor mensen die willen kijken of het stuk geschikt is voor hun doelgroep én reguliere bezoekers.

Zo’n 45 keer brachten Rie Horstman en Dinie Lugtenberg, steeds geassisteerd door regisseuse Edith Slagman, het verhaal van de dementerende moeder van Rie op de planken in 2019 en 2020. Tot corona alles stopte. Nu de meeste maatregelen zijn verdwenen is het de hoogste tijd voor nieuwe optredens, zo vinden de drie vrouwen uit het Heinose buurtschap de Veldhoek, inmiddels aangevuld met nieuwkomer Marianne de Ruiter uit Hoonhorst.
De ongeveer zeven kwartier durende voorstelling is gebaseerd op het verhaal van Rie en haar overleden moeder Anna. Jarenlang zag Rie haar dementerende moeder in de kleinschalige woonvoorziening de Braak (bij de Hartkamp) in Raalte stapje voor stapje achteruit gaan tot haar overlijden in 2015. In dagboeken, in schriftjes, met foto’s en met schilderijen legde zij dat proces vast. “Ik schreef en schilderde over de pijn en het verdriet, maar ook over de leuke dingen die ik nog met haar kon doen. Om de herinneringen van die laatste zeven jaar vast te leggen.”
Dat werd de basis van het stuk waarbij zij alle steun kreeg van buurvrouw (en regisseuse) Edith Slagman en Dinie Lugtenberg (die de rol van moeder Anna vertolkt). Het was een pittige klus om op basis van de dagboeken, aangevuld met foto’s en muziek, een complete theatervoorstelling op te bouwen van zo’n zeven kwartier. Na de eerste try-out in de schuur van de buurman in april 2019 waren de reacties positief. Na die try-out ging het snel. Overal in Overijssel en omliggende provincies trad het trio op; van Slagharen en Meppel tot Zwolle en Raalte, van Heeten tot Lemelerveld en van Wierden tot Hardenberg en Dalfsen.

Niet somber

Dat gebeurde in kleine zalen met het liefst zo’n zeventig bezoekers, bij zorginstellingen, bij Alzheimer cafés maar ook bij opleidingen voor verzorgenden zoals Landstede. Niet versterkt en vooral heel intiem met de bezoekers dichtbij het podium. Ondanks het onderwerp dementie is het geen sombere voorstelling. “Wat we vooral willen vertellen is dat er ook bij dementie nog altijd kleine en mooie dingen zijn om van te genieten. Samen op de duofiets de natuur in, muziek laten horen, genieten van koffie met cake. Het gaat in de voorstelling stapje voor stapje achteruit met Anna. Toch, zelfs toen ze diep dement was kon mijn moeder nog genieten als we haar haar mooi verzorgden. Dat zijn lichtpuntjes waar je van moet genieten, het is niet alleen kommer en kwel”, weet Rie.
“De voorstelling is ook geen college over dementie, hoe dat precies komt en wat je moet doen. Integendeel, het gaat juist over wat nog wel kan. Misschien kun je zelfs zeggen; het gaat eigenlijk niet over dementie, maar vooral over afscheid nemen van iemand,” voegt Edith daar aan toe.
Relaties, instellingen en verenigingen werden afgelopen maanden aangeschreven over de herstart. “En we willen ook graag spelen voor gemeentes die zich actief inzetten om mensen met dementie en hun mantelzorgers zolang mogelijk mee te laten doen in de samenleving.”

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij het Dorpshuus in Heino (0572-700212 of info@dorpshuusheino.nl).

Foto: Rie Horstman (links zittend) en Dinie Lugtenberg (rechts zittend) brachten al 45 keer het verhaal van Anna, de dementerende moeder van Rie, op de planken totdat corona daar een eind aan maakte. Regisseuse Edith Slagman (links staand) krijgt bij de komende herstart assistentie van Marianne de Ruiter (rechts staand).

Lees ook

‘Geen zonnepanelen, maar een landgoed’

Ambitieus rood-voor-roodplan moet zorgen voor twaalf woningen en extra natuur aan Hondemotsweg RAALTE/SCHALKHAAR – Alle …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.