Home / Algemeen / Varkenshouderij in Heeten wil uitbreiden met 10.000 varkens

Varkenshouderij in Heeten wil uitbreiden met 10.000 varkens

RAALTE – Varkenshouder Remko Tijs heeft plannen om zijn bedrijf aan de Heetenseweg 9 in Heeten flink uit te breiden. Het is de bedoeling dat er twee nieuwe stallen komen die plaats kunnen bieden aan ruim 10.000 vleesvarkens. Tijs heeft hiertoe een principeverzoek ingediend. Daarmee polst hij de gemeente of die bereid is om er medewerking aan te verlenen. Het college van B&W van Raalte speelt de bal door naar de raad. Die mag er op 28 oktober over praten tijdens een Rond-de-tafelgesprek.

Om de plannen mogelijk te maken moet het bouwvlak worden vergroot van 2,1 naar 3,5 hectare. Het geldende bestemmingplan staat zo’n uitbreiding niet toe. Tijs wil verder als volledig gesloten varkensbedrijf. Dat betekent dat de biggen op het bedrijf blijven. Volgens het college blijkt uit de aangeleverde informatie dat de uitbreiding (in combinatie met extra technische maatregelen) mogelijk lijkt binnen de geldende milieunormen. “Daarnaast heeft de initiatiefnemer een aantal investeringen aangegeven die hij wil doen op het gebied van duurzaamheid, landschap en milieu”, zo laat het college weten. “Ruimtelijk ontstaat er wel een groot intensief veehouderijbedrijf. Deze uitbreidingsvraag vraagt daarom om een zeer goed gemotiveerde afweging. Kernvraag is of de aangegeven investeringen op de vlakken duurzaamheid, landschap en milieu voldoende opwegen tegen de impact van de uitbreiding en een bouwvlak van deze omvang.” En: “De initiatiefnemer is al geruime tijd bezig om zijn plannen vorm te geven en wil op korte termijn hierover een standpunt van de gemeente. De gemeenteraad is bevoegd om hierover ruimtelijke kaders te stellen. Het is daarom gewenst om eerst de opinie van de gemeenteraad over dit verzoek te verkrijgen.”

Lees ook

Parentshouse in Raalte krijgt definitieve status

RAALTE – Het Parentshouse in Raalte blijft. Het Raalter college van B&W heeft besloten om …

One comment

  1. Ongelooflijk dat we deze plannen überhaupt in overweging nemen in deze tijd. Uitbreiding varkenshouderij.. verzin je toch niet.
    Lijkt me duidelijke zaak: bestemmingsplan says no..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.