Uitgesproken Lauk: Tweedeling

Ik erger me steeds meer door die luidruchtige groep medelanders die zich op alle mogelijke manieren verzet tegen de toegangsregels voor horeca en theater. Meestal reageer ik op social media niet, dat is zinloos en tijdverspilling, maar toen ze onlangs Stichting Live Music Heino als mikpunt kozen, ben ik even in de tegenaanval gegaan. Die stichting bestaat uit enthousiaste muziekliefhebbers die in Heino in hun vrije tijd leuke concerten organiseren. De aankondiging van het eerste concert vorige maand, inclusief melding dat ze zich aan de regels voor toegang houden, leverde op Facebook boze en verwijtende reacties op. Jullie doen aan discriminatie, werken mee aan de tweedeling in de maatschappij en iedereen die dat doet moet maar snel failliet gaan, dat soort verwijten dus. Van mensen waarvan ik ten zeerste betwijfel of ze ooit naar een concert in Heino gaan. Op Facebook heb ik die dappere verzetsstrijder achter het toetsenbord uitgelegd dat het vrijwilligers zijn die zich gewoon aan de regels houden. En het concert was gewoon uitverkocht en geen centje pijn bij de toegangscontroles.

Natuurlijk kun je vraagtekens zetten bij nut en effect van die controles. Ik snap ook niet waarom je voor 12 uur ’s avonds in de horeca niet besmet kan raken en daarna opeens wel. Of dat een concertzaal maar voor driekwart gevuld mag zijn terwijl al die bezoekers vooraan bij de band gaan staan. Maar die regels zijn er nu even en verdwijnen heus weer.

Ik snap dus echt niet hoe tegenstanders (van veganistisch en antroposofisch links tot rechtse vechthondenfokkers en knokploegen) met discriminatie, tweedeling van de samenleving en strijdig met de grondwet komen. Je hoeft je niet te laten vaccineren maar dan moet je een test doen. Is nog gratis ook. Het kost wat tijd en moeite maar dan kun je overal gewoon in. Vervelend als je elke dag naar de kroeg wilt maar dan heb je een ander soort probleem.

Sommigen vergelijken het al met oorlog en bezetting. Dat soort mafketels zou verplicht alle 102.000 namen van in de oorlog vermoorde Nederlandse Joden, Roma en Sinti op het nieuwe monument in Amsterdam hardop moeten voorlezen.

Ook onze eigen opiniemaker Gerlant Zielman uit Laag Zuthem sloeg vorige week in deze krant de plank mis. Gerlant schreef dat die controles hem aan de apartheid vorige eeuw in Zuid-Afrika deden denken. Een hele slechte vergelijking want in die donkere periode is nog nooit een zwarte Zuid-Afrikaan na een prik of injectie opeens tot blanke Zuid-Afrikaan verklaard. Of wit zoals we tegenwoordig moeten zeggen. Gerlant is zelf gevaccineerd, maar wil uit solidariteit nu niet meer de kroeg in. Als we komende winter dus op een koud en verlaten terras bij Buuffies in Heino iemand moederziel alleen zien zitten, dan is dat Gerlant.

Ik geloof niet in die tweedeling gevaccineerd-ongevaccineerd, zeker hier in de Sallandse dorpen maakt bijna niemand zich er druk om. Een plagerijtje op het buurtfeest, dat is het. En het Hoftheater in Raalte verkocht bij de recente voorverkoop voor het nieuwe seizoen al meer kaarten dan verwacht.

Echte tweedelingen zijn er zeker wel. Leergeld Salland; ‘De ouders van één op de dertien schoolkinderen hebben te weinig geld voor een schoolreisje.’ Er is die groeiende kloof tussen mensen met een vaste baan en mensen die van het ene naar het andere contractje moeten leven. Er zijn mensen die een huis kunnen kopen en mensen die dat niet kunnen. Of huren. En de tweedeling tussen digitalen en digibeten wordt net zo groot als tussen die tussen grote stad en platteland. Allemaal echte en belangrijke zaken waar we ons druk om zouden moeten maken. En Gerlant? Alvast sterkte gewenst deze winter en neem een extra Woolderink Beerenburg. Een Sallands streekproduct en goed tegen de kou op dat koude terras.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.