Uitgesproken Lauk: Boerenstemmen

De gemeenteraadsverkiezingen in maart naderen en dus worden de politieke partijen in het Sallandse actiever, uiteraard geholpen door de verdwijnende coronamaatregelen. Een populaire manier om wat extra aandacht en publiciteit te krijgen is het stellen van schriftelijke vragen aan Burgemeester en Wethouders. Met een cc’tje naar de lokale media. Dat gaat dan bij voorkeur over onderwerpen die de belangstelling van grote groepen burgers hebben.

Dus zie je opeens vragen over parkeren in wijken en andere zaken waar de burger last van heeft. Ben Nijboer van BurgerBelangen in Raalte pakte de lokale landbouw als onderwerp op, beter gezegd, hij wil (nog) meer koeien in de Sallandse weilanden. Dat moet van de Heinoër op de gemeentelijke lijst van cultureel erfgoed.

Het leverde in de gemeenteraad van Raalte veel discussies op maar geen concrete resultaten, behalve dan een algemene oproep aan B&W om te zoeken naar betere verdienmodellen voor agrariërs. Waarbij elke partij vanuit de eigen toekomstvisie voor de landbouw redeneert.

Helaas, de gemeente heeft amper invloed op verdienmodellen. Natuurlijk moet er lokale aandacht zijn voor betere verkaveling van weilanden (de belangrijkste hindernis voor nog meer koeien in de wei), voor stoppende boeren en VAB (Vrijkomende agrarische bebouwing), voor lokale producten in de gemeentekantine (waar Overijssel een campagne voor gestart is) en ruimte voor meer boerencampings en boerderijwinkels. Op die terreinen is de gemeente Raalte echter al behoorlijk actief en meedenkend.

Op de echt belangrijke gebieden zoals de stikstofproblemen, de groeiende (en steeds veranderende) regelgeving, de Haagse bureaucratie en de lage prijzen voor agrarische producten (door de zwakke positie van de boer tegenover supermarkten) heeft een gemeenteraad geen invloed. Dat is een zaak van provincie, Den Haag, Brussel, bedrijfsleven en milieuorganisaties als MOB die er samen afgelopen jaren een behoorlijk onoverzichtelijk zooitje van hebben gemaakt. Zeker de stikstofcrisis is een juridisch moeras waarbij zelfs het risico dreigt dat veehouders vergunning moeten aanvragen voor koeien in de wei en het land bemesten. Wat toch al vele eeuwen zonder vergunning gebeurt.

Die aandacht voor landbouw in de lokale politiek heeft natuurlijk te maken met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen dit voorjaar. In Raalte stemden toen bijna 1600 mensen op nieuwkomer BBB (BoerBurgerBeweging) met de sterke Deventer/Sallandse roots. In Olst-Wijhe waren er ook 762 BBB-stemmers. In deze twee Sallandse gemeenten zou die partij meteen de vierde of vijfde partij geworden zijn, bijzonder voor een nieuwe partij die nog geen jaar bestond. Inmiddels is BBB-voorvrouw Caroline van der Plas uit Deventer uitgegroeid tot een BN’er en zou de ene behaalde zetel van de partij in de Tweede Kamer groeien naar vijf Kamerzetels of meer.

BBB doet in maart niet mee, kiest voor een rustige opbouw en mikt op de provinciale verkiezingen in 2023. Dat betekent straks heel veel zwevende lokale stemmen in Raalte en Olst-Wijhe van BBB-kiezers. Bovendien bleek uit een recente enquête van het BurgerPanelRaalte dat er heel veel steun en sympathie is bij de Sallandse burgerij voor de eigen landbouw. Kortom, de aandacht voor koeien in de wei komt niet zomaar uit de lucht vallen. De grootste lokale partij, GemeenteBelangen, waar intern gemopperd wordt dat BurgerBelangen vaak met hun ideeën aan de haal gaat, heeft volgende week een politieke bijeenkomst. Met als spreker Caroline van der Plas van BBB. De slag om de zwevende stemmen van lokale boeren en hun sympathisanten is dus begonnen.

Hopelijk wordt dat geen tweede Slag om Raalte. Toen in 1580 werden 700 Sallandse en Twentse wanhopige boeren (na jarenlange plunderingen van het Overijsselse platteland) afgeslacht door het Staatse (vooral Hollandse) leger van graaf Von Hohenlohe.

1 REACTIE

 1. Onderstaand is copy paste van de BBB website,

  Het BBB Bestuur heeft daarom besloten dat BBB dat zij op een geheel eigen wijze wil inspelen op de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Een BBB authentieke wijze. BBB wil bondgenootschappen sluiten met lokale partijen. Op deze wijze kunnen lokale partijen zich profileren als BBB Bondgenoot.

  BBB wil met de betreffende lokale partijen de volgende afspraken maken:

  De lokale partij en BBB spreken de intentie uit om een samenwerking aan te gaan, een verbinding.
  Deze samenwerking uit zich onder meer in een logo waarvan “BBB Bondgenoot” een onderdeel is.
  Het BBB Bondgenootschap inclusief de naam van de lokale partij, wordt op de website van BBB gepubliceerd: exclusiviteit wordt zo geborgd.
  Het landelijke verkiezingsprogramma van BBB wordt door de lokale partij onderschreven.
  Na de gemeenteraadsverkiezingen worden de fractieleden (raads- en commissieleden) lid van BBB; zo blijft de lokale partij intrinsiek verbonden met BBB.
  Na de gemeenteraadsverkiezingen kunnen deze fractieleden een beroep doen op de faciliteiten die de BBB biedt, bijvoorbeeld de opleidingsmogelijkheden van BBB.
  Na de gemeenteraadsverkiezingen kunnen de BBB Bondgenoten in het land onderling een platform vormen; zo kunnen kennis, ervaringen, moties etc. uitgewisseld worden.
  Mocht de verbinding niet werkbaar zijn, dan kan òf de lokale partij òf BBB eenvoudig het BBB Bondgenootschap opzeggen.
  Hoe kun je je als lokale partij aanmelden voor het BBB Bondgenootschap?
  Dit gaat op de BBB wijze: korte lijnen, vertrouwen, wederzijds respect.
  Meld je aan via het aanmeldformulier hieronder; wij nemen dan zo spoedig contact met je op.

  LET OP:
  20 december 2021: uiterste datum waarop partijen een aanduiding (naam) kunnen laten registreren.

  BBB nodigt jullie, lokale partijen graag uit om door een verbinding lokaal samen het platteland en de burgers te vertegenwoordigen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.