SallandWonen start proef: twee jongeren in één woning

RAALTE – Woningcorporatie SallandWonen wil de kansen van jongeren op een woning vergroten. Daarom begint de corporatie in Raalte een proef met ‘woningdelen’: twee vriend(inn)en delen samen een eengezinswoning, ‘het Deelhuus’. Als de ervaringen positief zijn, volgen er mogelijk meer woningen.

“Dit concept is voor jongeren die uit huis willen, maar niet persé alleen willen gaan wonen”, licht Marijke Kool, directeur-bestuurder van SallandWonen toe. “Door het delen van een woning én de woonkosten wordt huren ook een stuk betaalbaarder voor hen.”
Het Deelhuus biedt alleenstaande jongeren de kans om, samen met een vriend of vriendin, op zich zelf te wonen voor maximaal vijf jaar. Daarna is het de bedoeling dat ze doorstromen. Huurders van een Deelhuus behouden hun inschrijftijd, waardoor de kans om te kunnen verhuizen groter is.
SallandWonen biedt het Deelhuus via loting aan. Jongeren vanaf 18 tot en met 27 jaar, die in de gemeente Raalte wonen, kunnen reageren. De ‘winnaar’ van de loting draagt een huisgenoot voor. Beide huurders krijgen een eigen huurovereenkomst. Op de bovenverdieping hebben ze een eigen slaapkamer. De badkamer, de begane grond en de tuin zijn gemeenschappelijk. Ze delen samen de woonkosten.
Kool: “Verreweg de meeste woningzoekenden zijn alleenstaand, terwijl een groot deel van de sociale huurwoningen vooral voor gezinnen geschikt is. We richten ons bij nieuwbouw al zoveel mogelijk op een- en tweepersoonshuishoudens, maar daarmee redden we het niet. We moeten ook naar onze bestaande woningen kijken.”

sallandwonen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.