Home / Opinie / Rick Evers: Wat kun je doen met kalebassen?

Rick Evers: Wat kun je doen met kalebassen?

Dat vraag ik me dus echt af. Kalebassen, u weet wel, die Barbapappa-achtige pompoenen. Bij het bloemenkraampje waar ik op zaterdag altijd een bosje bloemen voor mijn vrouw koop (zo ben ik), lag afgelopen weekend ook een flinke voorraad kalebassen. Twee oude dametjes waren druk bezig om de mooiste exemplaren eruit te zoeken. Tenminste, dat denk ik. Ik weet niet waar ze anders naar zochten.

Volgens mijn vrouw worden kalebassen gebruikt als decoratie. ‘Mensen maken daar herfststukjes van’, zei ze. Maar ik kan eigenlijk niet geloven dat dit het enige bestaansrecht is van de kalebas. Alles en iedereen op deze wereld heeft een functie en het kan toch niet zo zijn dat kalebassen alleen bestaan om zo nu en dan in herfststukjes te belanden? Dat klopt gewoon niet.

Omdat Google mijn grootste vriend is, zocht ik op of je kalebassen kunt eten. Het antwoord was, hoe verrassend, heel vaag: ‘Sommige kalebassen hebben geen vruchtvlees en de schil is erg bitter. Als ze heel jong zijn kun je ze soms eten, maar soms ook niet.’ De kalebas als heerlijk stukje groente tussen de tournedos en de gebakken aardappeltjes valt dus af.

Heel anders dan zijn broer, de pompoen. Die is prima eetbaar. Bovendien kun je daar tijdens Halloween grappige gezichtjes in snijden. Meerdere functies en dus een prima bestaansrecht voor de pompoen. Goeie naam ook trouwens. Helemaal in lijn met andere eetbare spullen zoals de citroen en de meloen. Wat dat betreft krijg je toch echt een beetje te doen met de kalebas. Een lelijk ding met een lelijke naam.

Achteraf heb ik spijt dat ik die twee vrouwtjes op de markt niet gevraagd heb waarom ze kalebassen kopen. Misschien gaan ze toch door de soep. Misschien heeft een van de dames een ezel in de tuin staan die er dol op is. Of misschien moet je met een kalebas over een muggenbult wrijven en gaat de jeuk weg. Ik kom er vast nooit achter.

Lees ook

Geen gala-avond, maar galamiddag van Weteringzotten

BOSKAMP – Carnavalsvereniging De Weteringzotten uit de Boskamp houdt goede moed. De eerder aangekondigde gala-avond …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.