Rick Evers: Gek hoog stemmetje

Als ik op straat een bekende tegen het lijf loop en diegene vindt dat ik een mooie jas aan heb, hoor ik: ‘Mooie jas heb je’. Maar als diezelfde persoon vindt dat mijn zoontje een mooie jas aan heeft, gaat-ie door de knieën, zet-ie een heel hoog stemmetje op en zegt-ie: ‘Ahhhhhh, koedie, koedie, koedie, wat heb jij een mooi jasje aan hè, jaaaa, heeft papa jouw lekker warm aangekleed hè, ahhhh, koedie, koedie, koedie.’

Ik zie mijn zoontje dan altijd denken: ‘Doe eens normaal joh’. Die heeft namelijk helemaal geen zin in dat getut. En dan zegt die ander weer, met een heel hoog stemmetje: ‘Wat kun jij boos kijken. Ja hè. Ahhhhh. Kun je niet meer lachen? Ga eens een beetje lachen. Ahhh, kiele kiele kiele kiele. Ga maar beetje lachen.’ En dan tegen mij: ‘Hij heeft er geen zin in vandaag.’

Zo doen we dat. Als we tegen kleine kinderen praten, gedragen we ons als volslagen idioten. En trouwens niet alleen bij kinderen. Ook bij dieren zetten we gekke hoge stemmetjes op: ‘Ga maar lekker zitten. Zit. Zit! Toe maar, jaaaaaaaaaa. Braaf. Nee, zit. Kom. Kom! Kom eens hier. Goed zo ja, jaaaaa. Zo-is ie braaf. Ga maar af. Ga maar lekker liggen. Wil je lekker koekje? Goed zo. Braaf.’

Waarom doen we dit? Ik las ergens dat er in de wereld genoeg culturen zijn waar ze helemaal niet zo’n gek hoog stemmetje opzetten tegen baby’s en dieren. Wat blijkt? Kinderen leren daar gewoon rond dezelfde tijd praten. En de gemiddelde hond schijnt ook helemaal niet gebaat te zijn bij dat hysterische gedrag.

Dus misschien moeten we gewoon normaal gaan praten tegen kinderen en dieren. Als volwassen mensen. En dan hoeven we echt niet meteen te beginnen over de hoge energieprijzen, de lhbtiq-rechten en de lange formatie. Maar gewoon een normale toonhoogte en stoppen met verkleinwoordjes scheelt al een boel. Zullen we daar afspraakjes over maken?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.