Raalte maakt met Warmtevisie pas op de plaats

Wethouder Frank Niens: ‘Gaan we wijken de komende jaren afkoppelen van gas? Nee dus’

(Door Wouter Groote Schaarsberg)

RAALTE – ‘Behoudend’, dat is de interpretatie van de schrijver van dit artikel aangaande de eerste Warmtevisie van de gemeente Raalte, die vorige week werd gepresenteerd. Vooralsnog lijkt er namelijk de komende vijf jaar geen nieuw beleid in de gemeente Raalte te komen aangaande het doel om in 2050 heel Nederland van het gas af te hebben. Wethouder Frank Niens spreekt liever van een ‘verstandige koers’. “We hebben een adviesbureau eerlijk laten kijken naar de mogelijkheden om van het gas te gaan. En die zijn er in de gemeente Raalte niet veel. Dat is wel de realiteit.”

Eigenlijk maakt de gemeente Raalte op basis van de Warmtevisie dus gewoon een pas op de plaats. Niens: “Gaan we de komende jaren wijken afkoppelen van het gas? Nee dus. Het is niet realistisch om in de komende acht jaar grote bewegingen in de wijken te maken. We hebben geen mogelijkheden voor geothermie en ook geen restwarmte van grote fabrieken. En vooralsnog ook geen alternatieve warmtebronnen voor warmtenetten. Uit de enquête die we hebben laten uitvoeren in het kader van de Warmtevisie bleek ook dat een groot deel van de inwoners nog niet bezig is met van het gas afgaan. Die zien aardgas nog als een prima alternatief. Wat bewustwording betreft valt er dus nog veel te winnen. Wel kunnen we stimuleren dat woningeigenaren individueel stappen nemen. Het belangrijkste is nu dat we ons gasverbruik minderen.”
Het Raalter college van B&W zet dus behoudend in. De koers bestaat de komende vijf jaar (daarna ligt er als het goed is een nieuwe Warmtevisie) uit drie sporen: het verminderen van de warmtevraag door woningen en gebouwen te isoleren; op termijn overgaan op (deels) aardgasvrije alternatieven door individuele warmteoplossingen per gebouw toe te passen (al dan niet hybride warmtepompen) en tenslotte het nauwgezet blijven volgen van (internationale) technische ontwikkelingen en landelijke financiële regelingen en wetgeving.

Advies

Wat het eerste spoor betreft beschikt Raalte al over het Duurzaam Bouwloket. Experts helpen met gratis advies om het gasverbruik te verminderen. Verder ligt de bal bij de woningeigenaren en SallandWonen. Dat laatste geldt ook voor spoor twee. De gemeente stelt dat relatief nieuwe woningen en gebouwen die te isoleren zijn naar energielabel A of B de overstap kunnen maken naar volledige elektrische verwarming met een warmtepomp. “Voor woningen die minder goed te isoleren zijn is een hybride warmtepomp (die, als er niet genoeg warmte wordt opgewekt overschakelt naar de gasketel, red.) een goede oplossing.” En tenslotte, wat spoor drie (het afwachten van technische ontwikkelingen) betreft: wie kan er in de toekomst kijken? Niemand.

Westdorp

De gemeente Raalte liet eerder een onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden om de wijk Westdorp van het gas af te halen. Eind vorig jaar bleek dat dat voorlopig geen haalbare kaart is. Niens noemde destijds een bedrag van minimaal 20.000 euro per woning dat nodig is om volledig elektrisch te koken en te verwarmen. Maar in die context valt ook vaak het bedrag van 30.000 euro. Niens geeft toe dat de conclusies van dat onderzoek een rol hebben gespeeld bij de keuze voor de huidige koers. “Er zijn op dit moment geen goede alternatieven. Warmtenetten op basis van biomassa zijn ook in een ander daglicht komen te staan. Bovendien gelden voor warmtenetten nog wel een aantal juridische en financiële angels en klauwen. Hoe we als gemeente daarbij kunnen helpen? Daarbij zal het rijk ook een rol moeten spelen. Die zal misschien met andere middelen moeten komen.”

Waterstof

Uiterlijk over vijf jaar moet er een nieuwe Warmtevisie liggen. Maar of dan de kaarten anders geschud zijn? Niens: “Wat Raalte betreft liggen er misschien kansen op het gebied van groen gas en waterstof. We weten in elk geval zeker dat waterstof een grote rol zal spelen in de industrie. Of dat ook geldt voor huishoudens, dat is afwachten… Stel dat de regering dan inmiddels een nationale gasinfrastructuur heeft aangelegd om waterstof te transporteren, die we ook naar kunnen doortrekken naar Raalte. Dat zou de zaak veranderen. Maar dat is op dit moment niet aan de orde…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.