Organisatoren Sallands Bakfeest gaan ervan uit dat het feest door kan gaan

DALFSEN – Vorig jaar moesten de organisatoren van het Sallands Bakfeest een jaar overslaan, maar dit jaar gaan ze er weer voor. Op zaterdagavond 6 november staat er in de grote feesttent aan de Brinkweg een gevarieerd programma op stapel. Een aangepaste versie, met onder meer 2 Brothers On The 4th Floor en Mooi Wark. Maar nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt, sluipt toch weer de twijfel binnen of het evenement kan doorgaan.

Afgelopen voorjaar begon het zestal organisatoren er alweer serieus over na te denken en in september hakten ze de knoop door. Met de coronavooruitzichten van toen leek een nieuwe aflevering van het Bakfeest wel haalbaar. “Het wordt wel een aangepaste versie”, zegt Gerco Wennemars, één van de zes organisatoren van het jaarlijkse spektakel. “We houden rekening met de geldende voorschriften. Vanwege de coronaregels hebben we een vergunning om door te gaan tot middernacht, en geen minuut later. Daarom raden we iedereen met klem aan om op tijd te komen. De tent is open vanaf half acht, om acht uur trapt de feestband Papa di Grazzi af en om twaalf uur moet het feest voorbij zijn. Als je dus pas om een uur of half elf komt, pak je minder dan de helft van het feest mee.” Uiteraard geldt ook de coronacheck bij de ingang, inclusief een geldig identificatiebewijs.
Daarnaast ligt de entreeprijs, twintig euro per persoon, hoger dan in andere jaren. “Dat is om meerdere redenen onvermijdelijk”, aldus Gerwin Visscher. “We mogen de zaal maar voor driekwart vullen – de vergunning spreekt van vijfduizend bezoekers – terwijl we anders altijd uitverkocht zijn. Daarnaast maken we allerlei extra kosten, zoals de kluisjes in plaats van de garderobe, de scanners voor de QR-code en extra controlemedewerkers. Daarnaast zijn we alle zes agrarisch ondernemer en het afgelopen jaar is voor onze bedrijfsvoering ook niet gemakkelijk geweest.”
Ook al vanwege de coronavoorschriften zijn toegangsbewijzen ditmaal uitsluitend in de voorverkoop verkrijgbaar; op de avond zelf zijn ze niet te koop bij de tent. De afgelopen weken werden kaarten verkocht via voorverkoopadressen in de regio en sinds afgelopen weekend zijn ze ook online te bestellen. Verder hebben de organisatoren de garderobe aangepast: niet binnen, zoals gebruikelijk, maar buiten, met kluisjes waarvoor een borg moet worden betaald. In andere jaren organiseerden ze gratis busvervoer, maar daar hebben ze dit jaar van afgezien. Te ingewikkeld met de huidige regels.

Lockdown

Tot zover verliepen de voorbereidingen op rolletjes en in beginsel kan het Bakfeest nog steeds doorgaan. Maar het zestal begint hem wel een beetje te knijpen. “Officieel neemt de regering op 5 november een besluit over eventuele nieuwe maatregelen”, legt Stefan Laarman uit. “Maar de afgelopen dagen hoor je met name vanuit de medische wereld de roep om al eerder maatregelen te treffen. Er wordt alweer gepraat over mondkapjes, de anderhalve meter en misschien zelfs een regionale lockdown. We gaan er vooralsnog van uit dat het feest kan doorgaan, maar volgen de ontwikkelingen wel gespannen.” In welke mate ze gedupeerd zijn als er alsnog een streep door het evenement gehaald wordt? “De meeste contracten zijn afgesloten ‘onder voorbehoud’ van de corona-ontwikkelingen, maar met de tenthuur zal het lastiger liggen”, denkt Gerwin Visscher. “En we hebben natuurlijk al behoorlijk geïnvesteerd in de voorbereidingen. We zullen er flink bij inschieten als het onverhoopt niet doorgaat, maar niet zodanig dat het voortbestaan van het Bakfeest op het spel staat. Mocht het niet lukken, dan hopen we op volgend jaar.”
Alle verdere informatie staat op staging2.bakfeest.nl. Ook nieuwe ontwikkelingen zullen hierop gemeld worden.

Het zestal organisatoren van het Sallands Bakfeest is hoopvol over de komende editie, maar houdt de ontwikkelingen rond corona nauwlettend in de gaten. Van links naar rechts: Gerco Wennemars, Thijs Braam, Bert Dijsselhof, Arjan Emmink, Gerwin Visscher en Stefan Laarman.

Tekst/foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.