Natuurmomenten: Een vervelende stropdas

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. En deze week is Sjaak in het Vechtdal bij Langenholte aan het wandelen geslagen.

Het is een grijze, druilige, miezerige morgen, maar niet koud. Ik waag het erop en parkeer bij het Westerveldse Bos ten noorden van de Zwolse Aa-landen. Hier ga ik het dijkje op in de richting van het natuurgebied Buitenlanden Langenholte. Het is vandaag de dag van de otter en ook toevallig, juist nu loop ik door het leefgebied van ons grootste waterroofdier. Deze gestroomlijnde beesten zijn zelfs al in de Zwolse stadsgrachten gezien.

Oei, kijk dat bordje, ‘Kwetsbaar gebied! Niet betreden’. Ik kan niet anders dan het bochtige weggetje volgen naar de buurtschap Langenholte. Oh kijk daar eens, grote stalen rijplaten door het weiland naar de dijk! Werk in uitvoering dus. Stiekem maar eventjes kijken. Zozo, daar in het natuurgebied gaat de schop er goed in. Het Natura 2000 gebied is onherkenbaar sinds ik hier op een excursiedag de zeldzame wilde kievitsbloemen kon aanschouwen.

Er zijn hydraulische rupskranen en wat dumpers in het kwetsbare gebied aan het werk. En zie, daar is ook ecoloog Michiel Poolman van het Landschap Overijssel met een inventarisatieronde bezig. “Alles draait hier om het verbeteren van de waterhuishouding. We verbreden de bestaande geulen en richten ze natuurlijker in, zodat ze weer een goed leefgebied vormen voor modderkruiper en kwabaal. Ook komt er meer ruimte voor de wilde kievitsbloem, de gulden boterbloem, de echte koekoeksbloem en de grote pimpernel.”

Voorbij de buurtschap Langenholte ga ik over het betonnen fietspad naar de dijk die langs het gebied loopt. Het is nog vroeg en niet druk. Langs de randen kruipen wel honderd naaktslakken en daar nog een eenzame huisjesslak. Oh kijk, een mevrouw doet snel de honden aan de lijn. Mooie honden mevrouw, wat is het merk? “Het zijn Well Springer Spaniels en ze staan in Wales bekend als goede jachthonden”. Best vrolijke honden, fijne dag nog hé!

Hier de dijk op naar de Duitse tankweermuur uit de Tweede Wereldoorlog. Kijk, vanaf hier is toch nog een deel van het gebied te beleven. Kijk, daar waar vroeger de dijken doorbraken vormden zich diepe kolken. Bij het herstellen werd de dijk eromheen gelegd. Overal zie je nu kromme bochten in de dijk. Voor ons, in de uiterwaarden, zie je de uitgestrekte kievitsbloemhooilanden, het broedgebied van blauwborst en kwartelkoning.

En als ik de schoenveters wat aan wil trekken word ik vanachter besprongen door een enthousiaste loslopende hond. Dat was schrikken man! Ik maak een heus bedoeld wegwerpgebaar naar de baas die aan komt lopen. “Ja, u zag hem niet aankomen hè”, zegt de arrogante vent die zich als een heertje gedraagt. Ja, dat was nogal schrikken, wat dacht je! Bah, ik heb helemaal geen zin om met zo’n vervelende stropdas in discussie te gaan. Laat maar…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.