Natuurmomenten: Beetje nazomeren

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. En deze week geniet Sjaak van een wandeling over de dijk bij lekker nazomerweer.

Wanneer ik direct na de boogbrug de dijk opwandel lijkt het wel of er een vlaggenparade aan de gang is. Links en rechts in de graspercelen staan overal lange stokken met ritselend plastic eraan. Dit doen de veeboeren om ganzen af te schrikken. Deze zware watervogels plukken je hele weiland kaal en laten dan als dank een boel stront achter. Verder valt het op dat de koeien zijn ingeruild voor schapen. Koeien zijn te zwaar en vertrappen de soppige graszode en de wel vijfhonderd kilo lichtere schapen houden de grasmat zeker zo kort.

Kijk daarginder houden aalscholvers de wacht bij de ijsbaan, op elke lichtmast staat er één. Verderop rust een groep soepganzen in het lange gras en daar buitendijks liggen grauwe ganzen op een paar zandplaten in de IJssel nog lekker te zonnen. Het is mooi nazomerweer en best wel warm. Laat ik bij de nevengeul even gaan zitten en genieten van het mooie uitzicht. Kijk hier vloog de vorige keer nog een ijsvogeltje. Nu zie ik een paar futen, meerkoeten, waterhoentjes en een handvol wilde eenden.

Oei, het wordt grijs aan de lucht en het begint al ietsjes te miezeren. Hier maar snel met het voetveer terug. Daar binnendijks schoont een korfmaaier de sloot op en helpt daarmee dus ook tegelijk een sloot vol leven de vernieling in. Een tiental nog rondscharrelende ooievaars loopt hier vrij simpel de kost op. Daar bij de inham met bootjes moet ik zijn en dan ineens begint het te regenen, hard te regenen. Hé hé, ik zit in de auto. En daar beneden staat een aardappelrooier en de hele mikmak aan transport ineens stil. Het is onwerkbaar weer geworden en het wordt een grote smeerboel daar. Einde nazomerweer…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.