Mensen met schulden wachten gemiddeld bijna 5 jaar voor ze hulp inschakelen

.

ZP Raalte, Humanitas en Gemeente Raalte doen oproep aan kleine ondernemers die in de knel zitten: wacht niet

RAALTE – De Nederlandse overheid trok flink wat uit de kast om de gevolgen van de coronacrisis voor de economie het hoofd te bieden. NOW, TONK, TOZO, TVL; er werden diverse regelingen bedacht, uitgevoerd, aangepast en verlengd. Nu de steunmaatregelen worden afgebouwd, komen bedrijven en ondernemers in een nieuwe fase. Lukt het om de onderneming weer ‘normaal’ op de rit te krijgen? ZP Raalte, gemeente Raalte en Humanitas Raalte slaan hun handen ineen, omdat ze zorgen delen over de kleine ondernemers en zzp’ers.

Veel van hen hebben moeten interen op hun vermogen, hun spaarpotje of het pensioen. Soms zijn er zelfs schulden gemaakt. Wat betekent dat voor de komende jaren? Uit verschillende onderzoeken van het Nibud in het eerste jaar van de crisis blijkt dat vooral bij flexkrachten en zelfstandigen de terugval in inkomsten groot is. 50 procent van de zzp’ers had eind 2020 moeite om rond te komen. Jacques van Loevezijn, wethouder gemeente Raalte vertelt: “Veel kleine zelfstandigen zijn door de coronacrisis extra hard geraakt en kampen met financiële stress. Toch zien we in de gemeente Raalte nog geen grote aantallen zzp’ers die bij ons aankloppen, omdat ze in de problemen zijn geraakt. Ondanks de positieve vooruitzichten en een economie die veerkracht toont, heerst er ook veel onzekerheid. Dat maakt ondersteuning aan ondernemers met geldzorgen urgenter dan ooit. Als gemeente helpen wij waar het kan en denken graag mee aan een maatwerkoplossing, bijvoorbeeld samen met ZP Raalte en Humanitas.”
Vanessa Holtkuile, voorzitter van ZP Raalte: “Ondernemers zijn het gewend om dingen zelf aan te pakken, dat zit in hun mentaliteit. Dat proberen ze dus ook bij problemen. Net als voor iedereen, ontstaat er vaak ook een stukje schaamte. Maar dat moet echt doorbroken worden, want financiële problemen worden alleen maar groter als je wacht. Gemiddeld wachten mensen met schulden drie tot vijf jaar voor ze hulp inschakelen en dat is zo onnodig. Nu de steunregelingen aflopen en schuldeisers hun coulance laten varen, bestaat er een grote kans dat veel zelfstandigen in financiële problemen komen.”

Budgetplan

Deze schaamte blijkt ook uit een praktijkvoorbeeld bij Humanitas Raalte. “Een paar maanden terug bracht de gemeente een ondernemer met problemen in contact met Humanitas, omdat Humanitas mensen met schulden ondersteunt en helpt de problemen in kaart te brengen”, vertelt Martine Scholten bestuurslid bij Humanitas Raalte en zelf ondernemer. “De deelnemer was zelf nogal terughoudend en sceptisch, maar na veel uitleg en het tonen van begrip, hebben we geholpen met een budgetplan, is een aanvraag ingediend bij ‘meedoen 18 ’ van de gemeente en konden we de deelnemer doorverwijzen naar de gemeente voor de Tonk-regeling. Na het gesprek ging de deelnemer toch enigszins opgelucht weg en was hij blij met de hulp.”
“Het belangrijkste advies van ons aan zzp’ers is vooral om tijdig hulp in te schakelen. Ook als je niet zeker weet of je financiële problemen gaat krijgen. En dan maakt het niet uit bij wie je aanklopt,” besluit Vanessa Holtkuile het gesprek.

ZP Raalte

ZP Raalte is een ondernemersvereniging voor zelfstandigen met als doel het verbinden en zichtbaar maken van ondernemers in de gemeente Raalte en omstreken. Door samenwerking met andere ondernemersverenigingen willen zij de lokale economie stimuleren. Bovendien is ZP Raalte de uitvoerder van het gemeentelijke Startersloket Raalte. Vanessa Holtkuile: “ZP Raalte komt op voor de belangen van zelfstandig ondernemers. Wij zijn een hecht netwerk, verwijzen ondernemers door en helpen elkaar waar dat kan.”

staging2.zpraalte.nl

Gemeente Raalte

“Als gemeente hebben we veel ondernemers via het coronasteunpakket geholpen”, vertelt Jacques van Loevezijn. “De meeste steunmaatregelen zijn op 1 oktober 2021 gestopt. Hierbij speelt een rol dat de meeste beperkende maatregelen worden opgeheven, de economie boven verwachting draait en de werkloosheid laag is. Zelfstandig ondernemers vallen daarmee terug op de reguliere ondersteuningsmaatregelen, waaronder de bijstand. Zo kunnen ondernemers uit Raalte voor inkomensondersteuning terecht bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) in Zwolle. Denk aan een lening voor starters, herfinanciering bij schulden en een aanvullende uitkering. Bij voorkeur met behoud van de onderneming. Ondernemers die hun schulden niet zelf kunnen oplossen helpen we met professionele schuldhulpverlening.”
Bedrijven kunnen altijd contact opnemen met de accountmanagers bedrijven van de gemeente Raalte: Pieter Nijland en Macha Haerkens.

staging2.raalte.nl

Humanitas Raalte

Martine Scholten: “Bij Humanitas Raalte kun je aankloppen als je niet de financiële middelen hebt om betaalde hulp in te schakelen. Humanitas helpt om de controle over je geldzaken terug te krijgen, bijvoorbeeld als je werkloos raakt of je inkomsten wegvallen als zzp’er. Het kan iedereen gebeuren.”
“Om duidelijk te krijgen wat er aan de hand is, start Humanitas altijd met een intake. Wat is het probleem van de zzp’er? Met welke dingen zit hij of zij? Gaat het om overzicht te krijgen en/of is er sprake van schulden? Zijn er op het persoonlijke vlak misschien problemen? Tijdens de intake wordt gekeken waar Humanitas kan helpen en waarvoor contact gezocht kan worden bij andere instanties, zoals de gemeente en ZP Raalte.”
“Na de intake gaat één van onze gespecialiseerde vrijwilligers met je aan de slag. Dit zijn vaak vrijwilligers die zelf ervaring hebben als ondernemer of zzp’er. We helpen je om een budgetplan op te stellen, waardoor je overzicht krijgt in jouw geldzaken, zowel in de privé als de zakelijke administratie. Dat kunnen achterstallige belastingaangiften en btw-aangiften zijn, die vervolgens met eventuele hulp van een accountant, kunnen worden afgehandeld met de belastingdienst. Ook geeft Humanitas ondersteuning in het verwerven van voldoende inkomen voor je huishouden uit extra regelingen die de gemeente biedt. Dit kan net dat extra steuntje in de rug betekenen.”

staging2.humanitas.nl/raalte

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.