Luttenberg maakt zich op voor Dorpskwis

LUTTENBERG – In Luttenberg vindt op zaterdag 30 oktober een Dorpskwis plaats. Honderden dorpsgenoten, verenigd in zestig teams, strijden die avond om de eer, een (volgens de organisatie) oerlelijke beker én 500 euro voor een zelfverkozen goed doel.

De kwisboeken zijn af. Het best bewaarde geheim van Luttenberg ligt veilig bij penningmeester Jeroen Jansman in de kluis. Op zaterdagavond 30 oktober halen zestig teamcaptains een kopie op van dit kwisboek en dan begint het spektakel. De opdracht is simpel: voorzie zo veel mogelijk vragen in het boek van een antwoord. “Deelnemers gaan het gezellig druk krijgen”, belooft Peter Boksebeld namens de organisatie. Naast kwisvragen bevat het boek ook doe-opdrachten. “Daarover willen we weinig onthullen”, zegt organisator José Bakker. “Wel kunnen wij verklappen dat op prominente plekken in het dorp spelonderdelen plaatsvinden. Denk aan een puzzel die we projecteren op een gebouw. Of aan een fotokwisvraag op een toepasselijke locatie.” De organisatoren adviseren deelnemende teams om een paar fietsen klaar te zetten. Auto’s zijn taboe, in verband met de verkeersveiligheid. Daarnaast laten ze doorschemeren dat het handig is om een zo divers mogelijk team samen te stellen. “Ouderen, kinderen, doeners, denkers…er zit voor elk wat wils bij!”

Populair

Binnen 24 uur na de start van de inschrijving moest de organisatie het bordje uitverkocht op de deur hangen. “Dat was anderhalf jaar geleden”, meldt organisator Niek Kleine Toereers. “Ondanks de afgelastingen door corona doen er nu nog steeds zestig teams mee. We hebben één afmelding binnen van een team dat verhinderd is op het nieuwe tijdstip.” Tussen de afgelastingen door probeerden de kwismakers de sfeer hoog te houden met een spel rond verborgen letters. “Een extraatje”, benadrukt Kleine Toereers. “Heb je niet aan deze letterspeurtocht meegedaan, dan kun je nog steeds winnen.”

Betrokkenheid

“De Dorpskwis is méér dan een spelletje”, benadrukt organisator Cilia Velderman. “Je strijdt voor de eer, een schaal hapjes, een foeilelijke beker én voor een goed doel.” Het winnende team mag vijfhonderd euro prijzengeld doneren aan een zelfverkozen, lokale organisatie. Ook zal plaatselijke supermarkt (COOP Alfring) een nog geheim spelonderdeel vertalen in een donatie aan de voedselbank. “Dat maatschappelijke aspect vinden we belangrijk”, meldt penningmeester Jeroen Jansman. ‘Niet voor niets kunnen we de Dorpskwis mede realiseren door een bijdrage vanuit Kracht van Salland, een onderdeel van het Europese subsidieprogramma LEADER.”

Twee weken na de kwisavond worden de prijzen uitgereikt tijdens De Grote Uitslagenavond, op 13 november in Elckerlyc.

Foto: Jeroen Jansman bergt het kwisboek op in zijn kluis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.