Lezing in Holstohus over Zwitserse kunstenaarskolonie

OLST – Anjette van de Ven van Bureau KunstVenster verzorgt op maandag 25 oktober een lezing over de vroegere kunstenaarskolonie rond Ascona en de Monte Veritá in Zwitserland. Daar streken tussen 1900 en 1940 diverse creatievelingen neer die zich bezig hielden met nieuwe kunstvormen en alternatieve leefwijzen.

De bezoekers van de lezing maken kennis met een bont gezelschap van illustere schrijvers als Herman Hesse en Frederik van Eeden, psychiater Gustave Jung, vreemde utopische snuiters en expressionistische schilders en danseressen. Vanaf 1918 komen er steeds meer schilders in het dorp zoals Alexj Jawlensky. Marianne Wereffkin van ‘Der Blaue Reiter’ blijft er de rest van haar leven. Ook Nederlanders als Domela César en Otto van Rees doen er inspiratie op. Vrouwelijke dadaïstische kunstenaars uit Zürich geven er een aantal van hun artistieke opvattingen vorm. Ook de dans wordt hier verheven tot een nieuwe expressieve kunstvorm. Mary Wigman danst er haar expressionistische ‘Heksendans. De vreedzame kolonie trekt veel enthousiaste bezoekers en ook veel bannelingen uit de twee wereldoorlogen. De verschillende fasen van de kolonie, de botsende meningen en de kunstuitingen geven een fascinerend cultuurhistorisch beeld van experimentele levensvormen tot 1940. Tegelijkertijd geeft deze alternatieve kunstenaarskolonie een beeld van de valkuilen van het terug-naar-de-natuur ideaal uit de twintigste eeuw.

Aanvang is om 20.00 uur. De entree (inclusief een kopje koffie of thee) bedraagt 10 euro; leden van het NUT 8 euro. Kaarten zijn alleen verkrijgbaar via staging2.nutolstdeventer.nl. Het is niet mogelijk om bij de entree kaarten te verkrijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.