Koffie & Kado de Joetse eindelijk geopend

RAALTE – Het heeft door de bekende oorzaak allemaal wat langer geduurd dan vorig jaar verwacht, maar op maandagochtend 18 oktober is de winkel van de Parabool in de Joetse in Raalte dan toch eindelijk opengegaan. Met de nieuwe naam ‘Koffie & Kado de Joetse’, want naast de zelfgemaakte producten is een kopje koffie of thee voor de bezoekers misschien wel net zo belangrijk.

Net als destijds in de bibliotheek in het Kulturhus helpen de cliënten weer volop mee in de winkel en bij de bediening. “Ze zijn razend enthousiast dat we eindelijk weer open kunnen. En ze vinden het ook best spannend”, zo hebben begeleiders Maaike Schothans en Miriam Geurtse afgelopen tijd gemerkt. Bij de Parabool worden kinderen, (jong)volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking (en in bredere zin met een zorgvraag) ondersteund met kleinschalige woon, werk- en dagbestedingslocaties in het Sallandse. “De coronatijd was voor hen best moeilijk. Ook zij kregen al die verschillende berichten mee, moesten wennen aan mondkapjes en die anderhalve meter afstand. Ze misten vooral de gezelligheid en sociale contacten omdat er geen bezoekers waren. We hebben dat opgevangen met extra interne activiteiten, maar iedereen is nu ontzettend blij dat de winkel en de horeca weer open zijn gegaan”, vertellen Maaike en Miriam.
Zij zijn de begeleiders, maar de cliënten doen het werk, iedereen met zijn of haar eigen taak bij de verkoop of in de horeca. “De een haalt lege kopjes op, de ander ruimt op, de derde helpt de klant. Een zinvolle dagbesteding staat voorop, het draait hier niet om de te maken omzet. Al werd er in het verleden toch best veel verkocht.”

Korte lijnen

Het aanbod van bijzondere en zelfgemaakte producten in de winkel (verspreid over enkele hoeken rond de horecaruimte) is gevarieerd en loopt uiteen van textielslingers tot cadeaumandjes, van speciale vaatdoeken tot kaarsen en van mokken tot cadeaubonnen. Stuk voor stuk uniek en bijzonder. En niet te vergeten, ook de populaire appeltaart en cake die in de bakkerijen van de Parabool in Broekland en Mariënheem worden gemaakt, zijn verkrijgbaar.
De twee begeleiders hebben hoge verwachtingen van de nieuwe locatie in de Joetse aan de Marktstraat 67 in hartje Raalte. “In de Joetse zitten namelijk ook het Textielatelier, het Talentenlab en de Op Maatgroep voor ouderen. En er komt nog een papierschepperij. Wil een bezoeker bijvoorbeeld liever een rode dan die blauwe vaas in de winkel, dan kan dat geregeld worden. Hier in de Joetse zijn de lijnen erg kort, je kunt snel even langs gaan bij elkaar. Dat is een mooie combinatie waar we veel van verwachten.”

Koffie & Kado de Joetse is elke werkdag van tien uur ’s morgens tot drie uur ’s middags geopend voor iedereen. Zie verder ook staging2.deparabool.nl (met webshop).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.