‘Koeien in de wei verdienen erkenning als cultureel erfgoed’

RAALTE – Er moet een concreet pakket aan maatregelen komen om de agrarische sector steunen én hun positie te versterken. Eén van die maatregelen is dat het beeld van koeien-in-de-wei wordt opgenomen op de gemeentelijke erfgoedlijst. Hetzelfde geldt voor de landschapskenmerken als houtsingels tussen weilanden. Dat is de visie van BurgerBelangen. Deze maand wordt dit voorstel ingebracht tijdens een raadsdebat over de agrarische sector.

“Door het beeld van koeien-in-de-wei aan te merken als cultuur-historisch erfgoed krijgen ze de extra bescherming die ze verdienen. Bovendien is die status als erfgoed een goede basis voor een financiële regeling om bij te dragen in de kosten van beheer en onderhoud”, aldus Ben Nijboer, fractievoorzitter van BurgerBelangen.
De aanleiding om met dit voorstel te komen is dat de agrarische sector steeds weer wordt geconfronteerd met beleidsnota’s en proefballonnen die de boeren in een negatief daglicht plaatsen. Nijboer: “Dat negatieve beeld is kwalijk. Onze boeren en bedrijven wordt vaak onrecht aangedaan. Let wel: we hebben ons prachtig buitengebied te danken aan honderden jaren inzet van onze boeren! Grazende koeien hóren bij dat landschap. Net als al die houtsingels. Toen recent werd geopperd dat er geen toekomst meer zou zijn voor koeien in de wei, dachten we: Dit is de druppel. Dat kán niet. Dat belachelijke idee moeten we in de kiem smoren. Koeien-in-de-wei hoort bij ons cultureel erfgoed en daar blijf je van af. Door het op de erfgoedlijst te plaatsen krijgt het de bescherming die het verdient.”

Financiële regeling

Met dit voorstel wil BurgerBelangen bereiken dat zowel de gemeente Raalte als de boeren een extra instrument in de hand hebben zodra te eenzijdig over boeren wordt gesproken. “Zodra het gaat om de toekomst van ons buitengebied kan het simpelweg niet zo zijn dat ons cultureel erfgoed op het spel wordt gezet. Onze eigen inwoners zijn trots op dat plaatje met de koeien in de wei. Maar ook veel toeristen komen naar Salland vanwege het mooie buitengebied. Dus alle reden om dit beschermen”, aldus Nijboer.
Overigens wil BurgerBelangen niet volstaan met een plaatsing op de erfgoedlijst, maar pleit de partij ook voor financiële regeling bij om bij te dragen in de kosten van beheer en onderhoud. “We doen dat al met beschermwaardige bomen in de dorpskernen. Als zoveel toeristen naar Salland komen vanwege ons mooie buitengebied, waarom dan niet een deel de toeristenbelasting terugploegen naar de boeren die deze verzorgen.”

Foto: Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.