Ingezonden brief Hans de Kort: De Raalter bestuurscultuur

RAALTE – Hans de Kort is weer eens in de pen geklommen om zijn onvrede over het Raalter gemeentebestuur te uiten. Hieronder de tekst van zijn brief (iets ingekort door de redactie).

Raalte heeft de op een na beste burgemeester van Nederland, wordt gezegd. Raalte is tevens de best bestuurde gemeente, wordt ook beweerd. Dat verbaasde me zeer en daarom zocht ik overal naar de criteria die gelden om voor deze ‘awards’ in aanmerking te komen. Ik heb ze niet kunnen vinden. Openbaarheid en transparantie zullen daarvan in ieder geval geen onderdeel zijn geweest. Participatie kan het ook niet geweest zijn. Vraag het maar eens aan inwoners die plotseling worden geconfronteerd met zonneparken in hun directe omgeving. Op het moment dat ze daar achter komen, blijkt alles al bijna in kannen en kruiken te zijn. Recentelijk bij het geplande zonnepark aan de Sumpelweg idem dito. Ook daar is sprake van een valse start door gebrek aan communicatie tussen gemeente, omwonenden en de ontwikkelaar van het project. Het zou me verbazen als dat bij het plaatsen van windmolens (hoogten tussen 100 en 210 meter) transparanter en beter zou gebeuren.
Omwonenden van de Schoonhetenseweg kunnen een lied zingen van de merkwaardige wijze waarop de gemeente Raalte omgaat met hun belangen. Zij voelen zich totaal niet gehoord. De gemeente Raalte hanteert een rapport dat buitengewoon goed in haar straatje past. Met de aanwezige boomstructuur is blijkbaar geen rekening gehouden, waardoor je welhaast van een ‘sterfhuisconstructie’ kunt spreken. Tot zover het onterechte predicaat ‘participatiegemeente”.

Geheimhouding

Deze maand viel weer eens op hoe het Raalter college openheid en transparantie definieert. Te beginnen bij het clubhuisdossier van de Tennisvereniging Heino. Bij dit clubgebouw ging het van meet af aan al mis. Er werden besprekingen gehouden met het clubbestuur en er werden toezeggingen gedaan op basis waarvan een bouwvergunning werd aangevraagd. Dat belanghebbende buren hiertegen terecht bezwaar hebben aangetekend en aan de bestuursrechter hebben gevraagd de bouwvergunning te schorsen, bleek wel uit de uitspraak. De rechter schoot de vergunning totaal aan flarden en schorste haar. De vergunning als ook het bouwwerk bleken in elk opzicht in strijd met de regels. Men noemt dit onbehoorlijk bestuur. Ook bij de verbouwing van Cultuurboerderij Strunk ging/gaat er van alles mis. Je kunt de ontstane chaos zonder overdrijving een schandaal noemen. Ook hier wordt het grote belang van openbaarheid en transparantie met voeten getreden.

Burgemeester

Onze burgemeester Dadema veinst bij voortduring dat hij openbaarheid en transparantie belangrijk vindt, maar telkens als het college, of een collegelid, in problemen dreigt te komen, gaan de bestuurlijke luiken dicht. Dat blijkt keer op keer. Een wethouder als Wagenmans kan ongestraft de ene blunder na de andere maken. Onder de verantwoordelijkheid van Dadema – daar is ie weer – is nog niet zo lang geleden getracht het Protocol Geheimhouding en Beslotenheid zodanig aan te passen dat op dubieuze wijze de Wet openbaarheid Bestuur (Wob) kon worden ontdoken. Dat bij Cultuurboerdij Strunk, en het dossier van de Tennisvereniging Heino, geen volledige openheid van zaken wordt gegeven, is dan ook kenmerkend. Hoe deze burgemeester de op een na beste van Nederland kan zijn, is mij een groot raadsel.

Voor de volledigheid

De Wob is niet ingevoerd om politici uit de wind te houden, noch om hen te vrijwaren van onwelgevallige conclusies uit onderzoeksrapporten en dergelijke. De in de Wob opgenomen criteria zijn eenvoudig te bevatten en glashelder geformuleerd. Ik begrijp dat bestuurlijke lichtgewichten bang zijn voor transparantie. Maar ik heb er geen enkel begrip voor dat ze bereid zijn om in voorkomende gevallen een loopje te nemen met de wet en daarmee hun burgers te noodzaken om openbaarmaking van dossiers af te dwingen bij de rechter.

De Oostenrijkse ex-bondskanselier Sebastiaan Schulz heeft een onderzoek aan zijn broek wegens pogingen om met publiek geld goede berichtgeving te kopen in de media. Het Raalter college van B&W heeft zulks niet nodig. Dat heeft een uitstekende afdeling voorlichting, met ruim voldoende medewerkers voor de gewenste berichtgeving.

Hans de Kort
Raalte

Noot van de redactie: De Kort heeft inmiddels en Wob-verzoek ingediend om de volledige dossiers omtrent de Tennisvereniging Heino en Cultuurboerderij Strunk op tafel te krijgen.

2 REACTIES

  1. Redactie waarom zo lacherig over een degelijke brief: ‘weer eens in de pen geklommen’.
    Men moet blij zijn met een pitbull zoals Hans. Ook al hoef je het er niet altijd mee eens te zijn. Hij kijkt niet lijdzaam toe zoals de rest.

    • ..idd geeft geen blijk van onafhankelijke journalistiek. Een burger met een mening moet je zeker een podium geven, zonder daarbij de stemming en teneur neer te zetten. Het mag dan wel wat neutraler, Salland Centraal!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.