Home / Algemeen / Huishoudboekje gemeente Raalte goed op orde

Huishoudboekje gemeente Raalte goed op orde

Extra middelen vanuit Rijk voor jeugdzorg zorgen voor meer ruimte voor nieuw beleid

RAALTE – De gemeente Raalte krijgt volgend jaar 2,46 miljoen euro extra van het Rijk voor de jeugdzorg. En dat is goed nieuws voor het financiële huishoudboekje van de gemeente. Want geld (uit de eigen middelen) dat aanvankelijk voor de jeugdzorg was gereserveerd kan daarom volgend jaar gebruikt worden voor andere doelen. En dat bedrag van 2,46 miljoen loopt in de jaren erna dan wel af tot 1,8 miljoen, maar ook daarmee springt Raalte er financieel nog goed uit. Dat blijkt allemaal uit de woorden van wethouder Frank Niens die vorige week de gemeentelijke begroting voor 2022 en de meerjarenraming 2023-2025 presenteerde.

Naast de toezegging van de extra middelen vanuit het Rijk is er nog een andere grote meevaller. Door de herverdeling van het gemeentefonds per 2023 bestond het risico dat Raalte minder geld van het Rijk zou ontvangen. De gemeente verwacht echter inmiddels op basis van geluiden vanuit het Rijk dat het risico op grote nadelige effecten beperkt blijkt. “We staan er op zich keurig voor”, zo stelt Niens dan ook. “En onze reservepositie is op orde. Er is voldoende in kas om tegenvallers op te kunnen vangen.”
Het geld dat door de extra middelen vanuit het Rijk overblijft, gaat niet in de spaarpot, maar wordt direct ingezet voor de versterking van de woon- en leefomgeving. “Hiermee zijn nog niet alle inhoudelijke opgaven en ambities financieel vertaald, maar de gemeente Raalte kan hiermee een mooie stap voorwaarts maken”, zo laat de gemeente weten.
Het herstellen van de economie na corona, de enorme vraag naar woningen, de energietransitie en klimaatadaptie en zorg voor kwetsbare inwoners; dat zijn belangrijke thema’s die terugkomen in de begroting. Wijken en dorpen van de gemeente Raalte zijn deels aan vernieuwing toe om zo vitaal en leefbaar te blijven. Ook spelen er belangrijke vraagstukken in het buitengebied, waar thema’s als natuur, recreatie energie en landbouw met elkaar kunnen botsen en om nieuwe keuzes vragen. Het college wil dan ook geld vrij maken om door te gaan met de inzet van de coördinator buitengebied. Dat kan nu op basis van de nieuwe begroting. Niens: “En we willen aan de slag met de onderwijshuisvesting. In een aantal kernen gaan we de scholen aanpakken. Zo zijn we onder andere bezig met de Sint Jozefschool in Nieuw Heeten.” Andere investeringen die er aan zitten te komen zijn de aanpak van de Dorpsstraat en Zwolseweg in Heino, het gebied rond de Schoonhetenseweg en het G. Norpplein in Luttenberg en het verkabelen van de hoogspanningslijnen in de bebouwde kom van Raalte. Verder wordt er onder andere ook geld vrij gemaakt voor de viering van het 900-jarig bestaan van Raalte in 2023.

Belasting en heffingen

In het voorstel van het college aan de gemeenteraad stijgen de gemiddelde kosten voor belasting en heffingen per huishouden van 746 naar 775 euro. Hierbij is de jaarlijkse prijs- en inflatiecorrectie toegepast. Ook is rekening gehouden met de tariefstijging zoals opgenomen in het Gemeentelijk Riolerings Plan 2021-2030. Voor de afvalstoffenheffing is rekening gehouden met de marktontwikkelingen zoals de hogere verbrandingsbelasting en lagere vergoeding voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons.

Meepraten

Meepraten over de begroting kan tijdens de hoorzitting op 28 oktober vanaf 19.30 uur. Inwoners en maatschappelijke organisaties hebben dan gelegenheid hun mening over de begroting 2022 kenbaar te maken aan de gemeenteraadsleden en daarover in gesprek te gaan. Vervolgens wordt de begroting op donderdag 11 november behandeld in de raadsvergadering. Deze vindt plaats in de raadzaal en begint om 14.00 uur. Ook is de vergadering live te volgen via raalte.notubiz.nl/live.

Lees ook

‘Geen zonnepanelen, maar een landgoed’

Ambitieus rood-voor-roodplan moet zorgen voor twaalf woningen en extra natuur aan Hondemotsweg RAALTE/SCHALKHAAR – Alle …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.