Historisch Centrum Overijssel verder als Collectie Overijssel

REGIO – Historisch Centrum Overijssel gaat zich nog nadrukkelijker toeleggen op het behoud en het verbeteren van de (digitale) bruikbaarheid van Overijsselse erfgoedcollecties. Het doel is de geschiedenis van Overijssel voor iedereen beschikbaar te maken. Deze nieuwe koers wordt benadrukt door een nieuwe naam: Collectie Overijssel.

Historisch Centrum Overijssel ontstond in 2001 door een fusie van het gemeentearchief Zwolle en Rijksarchief Overijssel. In 2016 trad de gemeente Deventer toe. De maatschappelijke waarde van Collectie Overijssel bestaat uit het behouden en bruikbaar maken van historische overheidsinformatie en collecties in Overijssel. De droom is een duurzaam bruikbare erfgoedcollectie Overijssel: informatie en inspiratie voor iedereen, over verleden, heden en toekomst. Het doel van Collectie Overijssel is dan ook om de collecties op een drempelloze en gebruiksvriendelijke manier beschikbaar te stellen, en dan bij voorkeur digitaal.
Vincent Robijn, directeur van Collectie Overijssel vertelt: “Onze nieuwe koers steunt op twee pijlers: digitalisering en denken vanuit het netwerk. Innovatieve digitalisering, zoals handschriftherkenning door slimme software, biedt ongekende mogelijkheden voor het beter toegankelijk maken van historische collecties. We willen de komende jaren het complete gedigitaliseerde archief van de Statenresoluties op deze manier ontsluiten, in opmaat naar de viering van 500 jaar Overijssel in 2028. Denken vanuit het netwerk betekent dat wij gaan doen waar we echt goed in zijn, en dat is collectiebeheer en -ontsluiting. Het vormgeven en presenteren van de verhalen uit het verleden, via tentoonstellingen, educatie en evenementen, willen we overlaten aan onze partners in het netwerk die juist daar heel goed in zijn. Denk aan Deventer Verhaal en ANNO, museum in de maak, onderwijs en creatieve makers. Zo versterk je elkaar binnen het netwerk.”

Collectie

Van archieven van overheden, beelden van persfotografen tot prenten en museale objecten: de door Collectie Overijssel beheerde collecties zijn onvervangbare getuigen uit het verleden, waarop het geheugen van de provincie gefundeerd is. Collectie Overijssel zet zich in om deze collecties duurzaam te bewaren voor de toekomst en toegankelijk te maken voor veelzijdig gebruik in het heden. En daarom staat de ‘collectie’ centraal in de nieuwe naam.

staging2.collectieoverijssel.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.