Home / Algemeen / ‘Het gaat me om de fantasiewereld waarin de muziek je brengt’

‘Het gaat me om de fantasiewereld waarin de muziek je brengt’

Melissa Siemonsma brengt luister-prentenboek Assepoester uit om klassieke muziek te promoten

LAAG ZUTHEM – “Zeker lukt het om kinderen enthousiast te maken voor klassieke muziek.” Melissa Siemonsma uit Laag Zuthem lacht. Onder de vlag van Stichting de Vertellende Piano verzorgt ze muzikale kindervoorstellingen in scholen en theaters en tijdens festivals. Het doel is om kinderen in contact te brengen met klassieke muziek. Haar laatste voorstelling, ‘Assepoester’, verschijnt op 18 oktober als prentenboek. Wie de bijbehorende QR-code activeert, krijgt nog enkele opties: zo is het verhaal te horen terwijl het wordt begeleid door klassieke muziek; zitten er ook drie popliedjes bij en daarnaast is het ook mogelijk om het verhaal zelf voor te lezen met muziek van Melissa op de achtergrond.

Bij haar activiteiten wordt ze, zo stelt ze zelf, niet helemaal geholpen door het imago van klassieke muziek. “Laat ik voorzichtig zijn, want ik wil niemand voor het hoofd stoten, maar het heeft een wat elitair tintje. Ik vraag kinderen vooraf wel eens: ‘Weten jullie wat klassieke muziek is?’ ‘Nee’, krijg ik dan te horen. Of ‘saaie’ of ‘droevige’ muziek. Na de voorstelling zijn ze vaak om. ‘Dit is mooi.’ En vaak kennen ze ook al wel wat klassieke muziek. Neem bijvoorbeeld het Sprookjesbos in de Efteling. Daar zit een stuk in dat wordt begeleid door klassieke muziek. ‘Maar dat is toch muziek van de Efteling’, zeggen kinderen dan. ‘Nee, dat is muziek van Bach.’”
Melissa (31) woont met haar vriend Jurrie Meulman nu zo’n 3,5 jaar in het buitengebied tussen Heino en Laag Zuthem. Ze groeide op in Wyns, een dorpje in Friesland, maar ze heeft (net als Jurrie) familie in Salland. Ze raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in klassieke muziek. “In Wyns ging ieder kind op muziekles. Dat begon met de blokfluit. Maar mijn zus, die drie jaar ouder is, mocht al op de piano. En dat vond ik ook heel mooi. Ik heb me daarna volledig op dat instrument gericht. Dit met als doel om mijn zus in te halen.” Ze begint te lachen. “Voor haar natuurlijk niet zo leuk, maar voor mij wel… Ik kom uit best wel een muzikale familie. Mijn vader speelde saxofoon in jazzbands. Maar klassieke muziek hoorde je bij ons thuis eigenlijk niet. Niemand die me daar mee in aanraking heeft gebracht. Het kwam helemaal uit mezelf.”

Roze wolk

Ze had een doel: een wereldberoemde concertpianiste worden. Maar het liep anders. “Tijdens mijn studie aan het conservatorium in Zwolle moest ik er op een gegeven moment een tijdje tussenuit. Ik kreeg een aantal handoperaties. Ik moest daarna opnieuw piano leren spelen. Voor die tijd leefde ik op een roze wolk, maar ik kwam toen aan het denken: al die stress die erbij hoort als je een grote concertpianist wilt zijn, wilde ik dat wel? Muziek is meer dan een stuk spelen. Daarom besloot ik om voorstellingen te gaan maken voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar. Dan ben je ook breder bezig dan met muziek spelen alleen. Je maakt een decor, schrijft een verhaal en kiest de muziek.”
Dat idee kwam ook voort uit haar persoonlijke beleving van muziek. Want, zo zegt ze: “Als ik klassieke muziek speel ben ik eigenlijk heel beeldend bezig. Ik zie echt plaatjes voor me, een verhaal, hele fantasieën.”
Assepoester is inmiddels haar derde voorstelling. Het is een beetje een familiegebeuren. Haar vriend Jurrie helpt haar bij het schrijven van de voorstellingen en fungeert ook als regisseur. Eerder dacht ook haar moeder mee. Zij ging de eerste jaren zelfs mee als actrice/vertelster. “Mijn moeder is kleuterjuf. Het was leuk om haar erbij te hebben, maar het liep na een tijdje qua drukte uit de hand. Voor mij was het werk, ik wilde meer, maar voor mijn moeder was dat niet meer zo goed te combineren. Daarom hebben we in goed overleg besloten om daarmee te stoppen. Ik werk nu samen met Ylva Wichers Schreur uit Zwolle.”

Intensief

Door het coronavirus kwam haar werk voor een groot deel stil te liggen. Tijd om nieuwe activiteiten te ontplooien. “Ik liep al met het idee om mijn product vast te leggen. Samen met Jurrie ben ik eraan begonnen. Hij schreef mee aan het verhaal, nam het luisterboek op, sprak het verhaal in en schreef de liedjes. Ingrid ten Koppel uit Hoonhorst hielp me al een tijdje mee met de decors. Ze vertelde me dat het een droom van haar was om nog eens een kinderboek te illustreren. Zij haakte dus ook aan. Met ons drieën zaten we een tijd lang bijna dagelijks aan de keukentafel. Jurrie en ik op de fiets naar Hoonhorst. Dat was een heel intensief proces!”
En dat alles om de liefde voor klassieke muziek aan te wakkeren. “Het gaat me ook niet zo zeer om de componisten, of een bepaald stuk nou Bach of Chopin is, dat maakt me niet zo veel uit, het gaat me om het totaalbeeld; de fantasiewereld waarin de muziek je brengt.”

Vrijdag 22 oktober zit Melissa vanaf 14.30 uur in de Bruna in Raalte. Inmiddels zijn daar kleurplaten verkrijgbaar. Die dienen uiterlijk donderdag 21 oktober te worden ingeleverd bij de winkel. De prijzen worden vrijdag uitgereikt. Het luister-prentenboek Assepoester kost 19,99 euro en is vanaf 18 oktober verkrijgbaar (ook bij The Read Shop in Heino).

www.devertellendepiano.nl

Lees ook

Geen gala-avond, maar galamiddag van Weteringzotten

BOSKAMP – Carnavalsvereniging De Weteringzotten uit de Boskamp houdt goede moed. De eerder aangekondigde gala-avond …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.