Gerlant: De jacht op de boerenstemmen

Of ze helemaal van de pot gerukt waren. Dat heb ik Jan Schokker gevraagd. Gemeente Belangen (GB) kondigde een dag over de toekomst van de landbouw in Raalte aan. Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) werd aangekondigd als afvaardiging van de landelijke politiek. De rest van de sprekers zijn lokale mensen met naar ik aanneem een lokale inbreng, lokale probleemstellingen en misschien wel lokale politieke oplossingen. Het dagprogramma voor bobo’s, bonzen en pers ziet er veelbelovend uit. Het avondprogramma van 25 oktober (morgen) bij Zwakenberg met Harry ten Have (Groenadviesbureau), Brigit Keizer (gemeente Raalte) Caroline van der Plas en Wout Wagenmans (wethouder gemeente Raalte) dat weet ik nog niet zo. Maar als u vragen voor ze heeft? Ik neem ze graag mee.

De gemeenteraadsverkiezingen in maart komen er weer aan. Als lokale partij je dan profileren in een best wel agrarisch Salland is natuurlijk wel een dingetje. Helemaal in een tijd dat ze in Den Haag hier en daar behoorlijk van het padje zijn. Waar landelijk gelieerde partijen nu juist meeliften met, of juist duiken, is in Raalte het lokale circus al losgebroken. BurgerBelangen, die andere lokale partij, presteerde het om de gemeenteraad een hele avond lang over het boerenleven te laten praten. Allemachtige bemoeiallen. Ben Nijboer kwam met motie na motie met als eventueel gevolg alleen maar meer regeltjes. Het sloeg als een tang op een varken, maar zo werd de avond stuk gepraat.
Verfrissend was de inbreng van de enige twee veehouders in de raad. Jeroen Nijmeijer van het CDA en Willy Westenenk van de VVD. Bioboer Jeroen ging op een gegeven moment zelfs achter het spreekgestoelte staan, keek de zaal rond en maakte korte metten met z’n collega raadsleden. Hij begon, ik vond dat hij een punt had in dat kippenhok, als boer, voor de agrarische sector in zijn geheel te praten. Kort door de bocht: we zitten niet te wachten op meer (lokale) regeltjes. Willy bleef zitten en pareerde een paar keer kort en bondig opmerkingen en moties op een zelfde manier. Daar konden de anderen mee naar huis gaan. Jan Schokker, door oppositiepartij D66 uitgedaagd met de vraag waarom GB dan toch de motie over kringlooplandbouw van een jaar geleden niet had gesteund, wees het kort van de hand. “We missen daarin het verdienmodel meneer Moorman.” Maar je zag Jan denken “Man, man, man. Wat een verstand, wat een geleuter.” Uiteindelijk was het wel een motie van die strekking waarmee het college op pad werd gestuurd. Dat moet nu achter een verdienmodel voor de Sallandse boer aan.

Profilering

Of ze van de pot gerukt waren? Bij het zien van de uitnodiging wat het doel van de GB dag duidelijk. Politieke profilering in de strijd om de zwevende kiezer in ‘BBB land’ zoals Lauk Bouhuizen dat elders op dit medium recent heeft uiteengezet. In dat BBB land zijn heel veel kiezers met verschillende smaken. Bio en gangbare boeren. Extensieve en intensieve en noem ze maar op. Als je als lokale partij de landelijke politiek dicht bij huis wil halen en iets voor je lokale en veelal in belangenbehartiging versnipperde mensen wil doen nodig je niet alleen BBB met maar één stemmetje in de kamer uit, maar alle relevante landbouwwoordvoerders. Dat is althans de strekking van mijn donderpreek aan het adres van de GB-fractievoorzitter. Een bak koffie half september bij mij in de tuin en een goed gesprek levert mij de belofte op dat hij daar achteraan gaat. Een vraag voor die avond heb ik dus al. “Hoe ver ben je daar mee?” Een tweede en derde weet ik ook al. Of ze nu Den Haag aan het formeren is en de laatste weken blijkt dat de landelijke landbouwlobby compleet naar de kloten is, er pogingen worden ondernomen om dat te lijmen, te redden wat er te redden valt. Of ze nu de raad heeft uitgesproken dat het college op zoek moet naar een verdienmodel voor die brede Sallandse landbouw ze het college al opdracht hebben gegeven om vanuit Salland een neutrale bemiddelende rol te pakken in het kippenhok van belangenbehartigers?

Daar moet het beginnen. Alleen dan, alleen vanuit een neutrale positie een eventueel landbouwcollectief bij de hand nemend, is er een begin van een verdienmodel voor elke Sallandse boer.

gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.