Carolien Jonkman: Nieuwe zorg

Een mevrouw komt naar de praktijk met een lijstje van zaken waar ze verbetering in wil. Dat is heel fijn. Ik leg haar uit dat ik allerlei fysieke, psychologische, spirituele, communicatieve gereedschappen, hulpmiddelen en technieken, ingangen en aanvliegroutes gebruik, zolang dat haar bewustwordingsproces dient. Daar waar bewustzijn groeit, vindt ook heling van oude patronen en wonden plaats en zo dus genezing van aandoeningen en ziektes.

Ik denk aan mijn sessies met mijn interniste in het ziekenhuis. Via angst wilde ze me vaak motiveren om te doen wat zij dacht dat goed voor mij zou zijn; ‘Als je dit (niet) doet, dan krijg je oogproblemen en andere complicaties.’ ‘Jij bent kwetsbaar, dus moet een griepprik halen.’ ‘Hoezo”? Wat zijn de gevaren voor mij?’ Met de griepprik voelde ik me niet gezond. En zo ben ik voorzichtig gaan onderzoeken, of deze waarheden ook voor mij gelden. Een gevaar voor mij is wisselende bloedglucosewaarden en snelle uitdroging. Daar heb ik gezonde mogelijkheden voor gevonden en twee keer leerde ik vanuit uitdroging en dreigende shocktoestand mijzelf te genezen. Aangeprate angst heb ik dus doorleefd en overwonnen en deze kracht kan ik overdragen aan andere mensen.

Dus ik ben nu innerlijk krachtig(er) en mij angstig maken voor griep lukt niet meer. Dit jaar gaf de interniste aan dat ze – zegt ze- zich ervan bewust is geworden dat wilsbekwame mensen goed geïnformeerd moeten worden over hun situatie en van daaruit zonder dwang beslissingen mogen en kunnen nemen. Ze is een arts die artsen in opleiding begeleidt en geeft aan dat dit de nieuwe zorg gaat zijn. Meer macht en autonomie aan de gewone mensen en minder aan verzekeringen en de bedrijven die de medicijnen maken.
Ik merk dat ik meteen enthousiast wordt en graag met haar meer bruggen wil slaan. Dat gebeurt dan ook meteen. De interniste biedt aan om te praten met mijn -normaal empathische oogarts- die toen ik mijn diabetische oogcomplicatie genezen had, mijn overwinning vierde met de woorden: ‘Mensen met diabetes krijgen toch weer oogcomplicaties’. Compleet geen herkenning van wie ik ben, waar ik ben en wat ik bereikt heb.

Ik ken het patroon in de zorg, bij zorgmensen. Ik heb dat als therapeut en patiënt veel en diepgaand doorvoeld. Beweegreden om mij en mijn genezing te ontkrachten zijn vaak het vasthouden aan technieken en aangeleerde maniertjes, mogelijk de commerciële belangen want angst en complicatie betekent meer afname van hun zorg en dus (extra) geld en macht. Maar ook: een concurrentiestrijd, niet eerlijk durven zijn, fouten niet toe durven te geven, innerlijke onzekerheid of andere mensen willen helpen om het gevoel er anders niet toe te doen. Meestal allemaal heel goed bedoeld. Gelukkig komt er nu steeds meer bewustzijn op dergelijke gezondheidsbeperkende patronen. Nieuwe zorg is in bewustzijn afstemmen op echte gezondheid en genezing. Fijn.
Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.