Carolien Jonkman: Heb jij angst voor de dood?

Een man van bijna 85 jaar vertelde me dat hij op dit moment veel herinneringen aan zijn leven had. Keuzes die hij had gemaakt was hij opnieuw aan het ‘beoordelen’ vanuit zijn wijsheid nu. Hij had herinneringen aan hoe hij zijn vrouw had ontmoet en hoe hij die eerste tijd had beleefd en hij besefte zelf dat hij zijn leven aan het afronden was. “Dat zal wel zijn omdat ik ook binnen niet te lange tijd zal gaan. Dat is niet wat ik voel hoor, ik heb nog genoeg levenslust en kracht. Het eerste jaar dat mijn vrouw was overleden was ze nog erg dichtbij en veel in mijn gedachten. Nu is het leven meer op mijzelf gericht.” Ik vroeg hem naar de dood. Hebt u er angst voor. Hij gaf opnieuw aan dat het leven nog erg oké is voor hem, maar dat hij voelt dat hij naar doodgaan toegroeit. “Nee, ik heb er geen angst voor”.

Anders in het besef van doodgaan staat een mevrouw van 62 jaar. Zij heeft de ziekte kanker overwonnen. Helaas overlijden er nog steeds mensen aan deze ziekte. En deze mevrouw ervaart vooral grote angst voor de dood als ze controles heeft, uitslag krijgt of de ziekte ergens genoemd wordt. Soms heeft ze nachten dat ze alleen maar kan piekeren en soms heeft ze een echte paniek- en angstaanval.

Angst voor dood heeft te maken met controle willen houden, alles willen doen om te zorgen dat je niet doodgaat. Soms is deze angst bewust, zoals bij deze mevrouw. Soms doen mensen dingen zonder feiten te controleren uit onbewuste angst voor de dood. Een van de redenen waarom vele mensen zich lieten vaccineren: “Het zal wel goed zijn”.

Angst voor de dood heeft iedereen wel eens. Een moment angst voor controleverlies, het onbekende, geen goede) beoordeling krijgen als je religieus bent opgevoed, angst om geliefden achter je te laten en angst voor pijn lijden (tijdens overlijden). Het wordt een probleem als het je leven gaat beheersen. Dan heb je eigenlijk geen leven meer.

Ben jij bang? Bang voor wat komen gaat? Bang voor de nare beelden die we in het begin van deze pandemie hebben gezien? Angst dat je controle verliest? Zou onder die angsten mogelijk een diep verlangen kunnen liggen om voluit te genieten, te Leven met een hoofdletter? Zodat je (nog meer) mensen met jouw liefde en licht kunt aanraken? Om jouw pad vol liefde, aandacht, goede moed en met hoop te blijven wandelen? Laat dan de angsten (onder goede begeleiding) door al het water in je lichaam bewegen en laat ze los. Zodat mogelijk alle ‘dode’ delen in je lichaam weer tot leven kunnen komen. Natuurlijk kiezen we voor Leven!

staging2.carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.