‘Alles was in een keer anders’

Omroep MAX zorgt voor speciale bril voor kleurenblinde Jan uit Heino

RAALTE – 81 is hij en er is een wereld voor hem open gegaan. Jan uit Heino is kleurenblind, maar met de speciale ‘Enchroma’-bril kan hij inmiddels gradaties aanbrengen in kleuren. De bril werd voor hem geregeld via Stichting MAX Maakt Mogelijk (van Omroep MAX). Dit nadat Henry van den Beld, eigenaar van Echte Oude Steigerplanken in Raalte, waar Jan twee dagen in de week helpt, de omroep benaderde. Het werd geen tv-item, maar het kreeg wel een prominente plek in het blad van de omroep.

Jan ondersteunt Henry al jaren. “Ik help bij alles wat ik maar tegen kom, maar doe niet te veel”, stelt hij met een lach. “Ik krijg hem niet aan het vegen”, grijnst Henry. “Ik weet niet hoe ik een bezem vast moet houden”, grapt Jan. Zijn hele leven is hij al kleurenblind. Hij weet niet anders. “Jan ziet wel verschil tussen bijvoorbeeld geel en rood, maar licht en donker kan hij niet van elkaar onderscheiden”, vertelt Henry. “Jan schildert hier vaak, maar dat is dan best lastig. Toen ik een keer aan het zappen was, kwam er een ‘Heeft u een wens’-item van Omroep Max voorbij. Toen besloot ik ze daar eens aan het werk te zetten. Als verrassing voor Jan, hij wist van niks. Gewoon als een aardigheidje, zo’n jankitem zag ik niet zitten. Dat is inmiddels zo’n anderhalf jaar geleden, denk ik.”
Henry dacht er nooit meer aan totdat zo’n twee, drie maanden geleden de telefoon ging. Omroep Max. “Ze hadden inmiddels een opticien gevonden”, vertelt Henry. “Maar toen moesten ze weten wat voor kleurenblindheid Jan had. Heel sneaky heb ik hem moeten testen. Mijn vriendin filmde hem en ik stelde Jan allemaal vragen. Verder hebben we hem ook niks verteld. De conclusie was dat Jan zwaar kleurenblind was. Hij had het goed te pakken… Ik heb die test en dat filmpje doorgestuurd naar MAX en daarna bleef het even stil. Maar toen belde de opticien. Hij had er wel vertrouwen in dat hij Jan kon helpen met een speciale bril, maar durfde niks te garanderen. Want je hersenen moeten die nieuwe prikkels wel leren verwerken en Jan is 81.”

In de auto

Henry en de opticien prikten vervolgens een datum voor een vervolgafspraak. Enkele weken geleden. “Maar toen kwam Jan bij me dat hij die datum moest bloedprikken en dat hij er dus niet zou zijn. Ja, wat doe je dan? Toen heb ik hem maar verteld dat hij die dag wel moest komen omdat we iets voor hem hadden geregeld dat hij vast wel leuk zou vinden.” En dus werd de bloedprikafspraak verzet en kreeg Jan die dag zijn bril. Volgens het artikel in het blad van Max zag Jan die dag voor het eerst de kleur groen. De bloemen in de tuin bij de buren kregen direct zijn aandacht. “De bril werkte meteen”, vertelt Jan. “Ik heb de bril meestal niet op als ik bij Henry ben, het werkt buiten beter, maar ik draag hem vaak in de auto. Dan is het zicht veel rustiger. Alles was in een keer anders. Ja, die verschillende kleuren, ik was dat niet gewend, ik wist niet anders. Ik ben er heel blij mee.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.