Aandacht voor vergroening tuin en regenwater tijdens Groen Samen Doen-weken

RAALTE – Van 16 oktober tot 13 november vinden de Groen Samen Doen-weken plaats in de gemeente Raalte. Alles draait weer om duurzaamheid, het vergroenen van de tuin en de opvang van regenwater. Zo kunnen de inwoners van de gemeente gratis bomen en struiken krijgen, is er een tegelophaalservice en worden de Groenste Buren Challenge en een fotowedstrijd georganiseerd.

Met de Groen Samen Doen-weken stimuleert de gemeente inwoners om tegels zoveel mogelijk te vervangen door groen. Er zijn
vier verschillende acties. Zo kunnen alle huishoudens een gratis boom of struik aanvragen om in de tuin te planten. Deze actie is opgezet in samenwerking met Welkoop Raalte en Heino, GroenRijk Raalte, Zuid Oost Salland in Heeten en Olaf Nijenkamp. Ook stimuleert de gemeente iedereen om tegels uit de tuin te halen en er planten, gras of bloemen voor terug te zetten. De tegels die eruit komen, haalt de tegelophaalservice gratis bij op. Verder is het mogelijk om van 16 oktober tot en met 13 november de tegels gratis te storten bij Hoogeboom Raalte.
Buren die de handen ineenslaan om de tuinen te vergroenen, kunnen zich inschrijven voor de Groenste Buren Challenge. Het beste groenplan voor het vergroenen van de voor- en achtertuinen in de straat wint de hoofdprijs van 5.000 euro. Daarnaast deelt de gemeente Raalte nog vijf keer 1.500 euro uit. De vierde actie, een groene fotowedstrijd, is er voor iedereen die al aan de slag is gegaan met vergroening. Maak een mooie foto van de groene tuin, balkon of regenwateroplossing en win mooie prijzen! Meer informatie, aanmeldformulieren en alle spelregels zijn te vinden op staging2.raalte.nl/groensamendoen.

Regenpijp

De gemeente wil niet alleen wateroverlast in tuinen aanpakken, maar ook op straat. Bij hoosbuien komt er te veel water in een keer in het riool terecht, waardoor dat kan overstromen. Hierdoor ontstaat wateroverlast op straat en soms zelfs in woningen. De kans op wateroverlast wil de gemeente Raalte graag aanpakken. Dit doen ze door de komende jaren locaties met veel wateroverlast aan te pakken en inwoners te stimuleren om hun regenpijp af te koppelen. Afkoppelen betekent: de regenpijp doorzagen en het regenwater opslaan in een regenton, infiltratiekratten of een regenwatervijver. Vanaf januari 2022 kunnen alle inwoners van de gemeente Raalte een subsidie aanvragen voor het afkoppelen van hun regenpijp. Meer informatie hierover volgt aan het einde van dit jaar.

Klimaatplein

Sinds vorige week woensdag kan iedereen inspiratie voor een groenere tuin opdoen bij het Groene Klimaatplein van GroenRijk Raalte. Op dit plein zijn tips, voorbeelden en leuke acties te vinden om aan de slag te gaan om wateroverlast in de tuin te voorkomen en de tuin aantrekkelijker te maken voor vogels, bijen en andere dieren. Dit plein is gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Raalte en Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Het Groene Klimaatplein is een initiatief van Tuinbranche Nederland. Door heel Nederland zijn al vele pleinen opgezet. Johnny Holtkuile: “Wij zijn blij dat we het tweede Groene Klimaatplein van Overijssel mogen openen. Mensen zijn steeds bewuster met het klimaat en met groen bezig. Wij vinden het belangrijk om ons steentje daaraan bij te dragen.”

staging2.raalte.nl/groensamendoen

Foto: De opening van het Groene Klimaatplein bij GroenRijk Raalte. Op de foto: wethouder Jacques van Loevezijn, Johnny Holtkuile (GroenRijk Raalte) en Hans Wijnen (Waterschap Drents Overijsselse Delta).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.