Winnende vlag had selectie bijna niet gehaald

Maar liefst negenduizend stemmen uitgebracht bij verkiezing nieuwe Sallandse vlag

RAALTE – Salland heeft sinds zaterdag een eigen vlag; van de negenduizend uitgebrachte digitale stemmen ging 45 procent naar het ontwerp van de Nijverdaller Erik Dijk. De opvallende blauwe S staat voor water: de rivieren door en langs Salland. Het wit in het midden is de horizon, het groen de weides en het geel de akkers. Opvallend; dit ontwerp had bijna de selectie door de jury niet gehaald.

Dijk, grafisch vormgever, werd in het Hoftheater zaterdagavond in de spotlights gezet door onder meer de burgemeesters van Raalte, Olst-Wijhe en Rijssen-Holten. Waarbij de in Raalte geboren en getogen oud-schaatskampioen Jan Smeekens de eerste exemplaren naar het podium mocht dragen. De nu gestopte Smeekens heeft ervaring; hij droeg de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen 2018 in Zuid-Korea.
In totaal 131 ontwerpen kwamen er afgelopen maanden binnen voor de nieuwe Sallandse vlag. “Terwijl we bij de start hoopten op misschien tien, twintig of dertig inzendingen”, zo verklapte Barbara Jansen van Doorpakken Salland, samen met Salland Marketing organisator van de wedstrijd. Herman Koerhuis, die het liefst op de achtergrond blijft, kwam met het voorstel en dat leverde dus uiteindelijk negenduizend publieksstemmen op en een duidelijke winnaar.
Die winnaar, Erik Dijk was verguld met het resultaat. “Ik ben wel grafisch vormgever, maar heb nooit eerder een vlag ontworpen. Ik ben een import-Nijverdaller, dus ik sta mooi neutraal in de bekende Salland-Twente discussie in Nijverdal. Ik ben begonnen met een witte dwarse streep. Die lijn staat voor de horizon. Je ziet linksonder een groen vlak, een weiland. Dit staat voor de veeteelt die zo belangrijk is in Salland. En dan het geel, dat staat voor het graan en de akkerbouw. De kleine groene driehoek rechtsboven symboliseert de Sallandse Heuvelrug. Het blauw is de strakblauwe licht. Je kunt denken aan mooi weer en dat doet weer denken aan toeristen waarvan we er hopelijk veel mogen verwelkomen hier.” Meest opvallend element in de vlag is de grote blauwe S: “Die staat voor de rivieren. Die prachtig meanderende IJssel mocht natuurlijk niet ontbreken.’’
De keuze voor dit blauw kon rekenen op de goedkeuring van dijkgraaf Dirk Siert Schoonman van waterschap Drents Overijsselse Delta, nauw betrokken bij het project. De oude vlag van dit 7 eeuwen oude waterschap, met daarin de wapens van de steden Deventer en Zwolle, werd namelijk tot de fusie enkele jaren geleden ook gebruikt als (weinig bekende) Sallandse vlag. Schoonman beloofde de nieuwe Sallandse vlag ook voor het hoofdkantoor in Zwolle te laten wapperen.

Dringend advies

In de wandelgangen verklapte voorzitter Joop van den Enk van Doorpakken Salland dat het winnende ontwerp bijna de selectie niet had gehaald. “De bedoeling was dat er uit die 131 inzendingen drie ontwerpen door een jury van gewone Sallanders geselecteerd zouden worden. Waarna het publiek zelf kon stemmen. Toen bleek het verschil tussen nummer drie en vier, de winnaar, zo klein dat we er een selectie van vier van gemaakt hebben. Met dit resultaat dus.”
Doorpakken Salland heeft al driehonderd vlaggen laten drukken. Een deel daarvan wordt gratis verspreid. Andere belangstellenden kunnen voor 16,95 euro de vlag bestellen (met een mail naar info@doorpakkensalland.nl). Met dat geld worden dan weer nieuwe vlaggen gedrukt. “We willen dit ontwerp in eigen beheer houden. Dat is een dringend advies vanuit de Achterhoek waar de Achterhoekse vlag al enkele jaren een groot succes is. Alleen gaat iedereen er daar met dat ontwerp vandoor, gewenst of ongewenst. We gaan verder nadenken of we de vlag bijvoorbeeld ook digitaal als logo beschikbaar kunnen stellen. Bijvoorbeeld voor op de sites van organisaties en verenigingen en op de sociale media. Mijn droom, geïnspireerd door het verhaal van Jan Smeekens vanmiddag over zijn drijfveer om de beste schaatser ter wereld ter worden, is dat er minstens 5.000 van die vlaggen zullen wapperen in Salland.”

Verwachtingen

Het grote aantal uitgebrachte publieksstemmen geeft in ieder geval burgemeester Ton Strien van Olst-Wijhe goede moed; “Ik ben nieuwsgierig, maar ik heb hoge verwachtingen vanwege de vele stemmen, of Sallanders zich herkennen in de vlag en hem ook zullen gaan gebruiken.” Wethouder Jacques van Loevezijn van Raalte herinnerde eraan dat de behoefte al langer bestaat: “Vier of vijf jaar geleden hadden we hier in het Hoftheater een bijeenkomst met veel Raalter ondernemers over sterke en minder sterke punten van Salland. Ook toen werd al gezegd; waarom hebben we eigenlijk geen eigen, herkenbare Sallandse vlag?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.