Wesepe wil verder met plannen voor clustering voorzieningen

WESEPE – De stuurgroep Voorzieningenhart Wesepe is gefrustreerd dat de gemeente Olst-Wijhe de plannen voor de clustering van de voorzieningen in het dorp voorlopig on hold wil zetten. Daarom doet de stuurgroep een beroep op de gemeenteraad om nog in deze raadsperiode (voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022) een budget goed te keuren voor de verdere uitwerking van de plannen en te onderzoeken of er wel financiële mogelijkheden zijn tot realisatie.

Recentelijk maakte het college van Olst-Wijhe bekend voorlopig geen heil te zien in de samenvoeging van de huidige voorzieningen: de Bosschool, gymzaal de Nieuwe Coers en zalencentrum het Wapen van Wesepe. Mede in het licht van de huidige financiële situatie bij de gemeente te duur, zo concludeerde Olst-Wijhe. Wel gaf de gemeente aan dat ze samen met scholenkoepel de Mare de komende jaren wil investeren in de school en het Wapen van Wesepe. Het achterstallige onderhoud en energiebesparende maatregelen aan het dak, de gevel, de vloeren en de installaties van/in het Wapen van Wesepe moeten dit jaar al worden uitgevoerd. Het college wil daarna echter pas in 2028 opnieuw om de tafel, waarbij de intentie bestaat dat het voorzieningenhart ergens na 2031 wordt gerealiseerd. De aanpak van de school en het Wapen van Wesepe mag op steun rekenen van de stuurgroep, het uitstel van de clustering echter niet.
Volgens de partijen uit Wesepe die zich sinds 2018 in de stuurgroep hebben verenigd, Protestantse Gemeente Wesepe, Sportclub Wesepe, Stichting Zalencentrum Wesepe en Plaatselijk belang Wesepe, kan de clustering op basis van een eerder planconcept namelijk 30 procent goedkoper dan eerder gedacht. “We vinden het merkwaardig dat dit planconcept niet aan het eerdere persbericht en collegevoorstel is toegevoegd, waardoor belangrijke informatie achterwege is gelaten. Het wekt grote verbazing als de gemeente vaststelt dat er geen voordelen te behalen zijn in samenvoeging en gebruik van ruimten en dat realisatie van het voorzieningenhart daardoor te duur uitvalt.”

Gymzaal

De gemeente gaf eerder via de woordvoerder aan dat de gymzaal de grote spelbreker is. “Dit terwijl de gemeente bij monde van het college in oktober 2018 de nieuwbouw van de gymzaal achter het Wapen heeft omarmd. De gemeente trekt dit plan nu in, met als argument dat de bijna 50 jaar oude gymzaal voldoet aan de huidige eisen”, zo stelt de stuurgroep.
De conclusie van de betrokken partijen is daarom dat er maar één reden is dat de gemeente het planconcept van de terzijde legt en dit 10 jaar vooruit schuift, namelijk de slechte financiële situatie van de gemeente. “We zijn er bang voor dat als er zolang gewacht wordt, de kennis die nu is opgedaan, verloren gaat en er dan helemaal opnieuw gestart moet worden. We hebben begrip voor de financiële situatie, maar niet dat de clustering zolang vooruit wordt geschoven.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.