Vroeger in Salland: de Landbouwhuishoudschool

RAALTE – Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over de landbouwhuishoudschool in Raalte.

Op vrijdag 20 oktober 1939 werd het nieuwe schoolgebouw aan de Zwolseweg, bestemd voor de landbouwhuishoudschool Raalte, officieel geopend. Het gebouw staat nog steeds naast het gemeentehuis en in die tijd tegenover het schoolgebouw en bijbehorende gebouwen van de Landbouwwinterschool van de ABTB met de oude gracht en het mooie geboomte, samen met de leraarswoning en wat overgebleven was van de oude havezate ‘De Hofstede’.
De architect, de gemeente-opzichter de heer J. Maatman, was erin geslaagd een ontwerp te maken dat, ondanks de beperkte mogelijkheden, Raalte verrijkt heeft met een door zijn eenvoud mooi gebouw, waar de Raaltenaren met recht trots op waren.
De landbouwhuishoudschool in Raalte was op 4 mei 1926 geopend, aanvankelijk vond het onderwijs plaats in twee geïmproviseerde lokalen van de Dorpsschool aan de Schoolstraat die gratis ter beschikking waren gesteld door het gemeentebestuur. Maar die ruimtes voldeden al snel niet meer. En dus moest er snel een eigen nieuw gebouw komen.
Op de begane grond bevonden zich een sober gehouden hal, een ruime gang, een garderobe, de directiekamer en een kooklokaal van 8 bij 10 meter. Iedere leerlinge had haar eigen (miniatuur)keuken, bestaande uit bank, stoel, kast, gereedschappen etc. De leerlingen leerden koken op het elektrisch fornuis, de kookplaat, het gasfornuis en -komfoor, een petroleumtoestel, het gewone (ouderwetse) fornuis en het butagascomfoor. Halfweg de trap naar de enige verdieping bevond zich een badkamer met douche. Boven waren het theorie- en naailokaal door middel van harmonicadeuren om te toveren tot een grote, lange zaal, die goede diensten kon bewijzen bij eindlessen en ontspanningsavonden. Aan de achterzijde bevonden zich nog een overdekte spoelplaats, een rijwielbewaarplaats en een kast voor tuingereedschappen (voor de moestuin). Van buiten leek het wel of het schoolgebouw te klein was om de lokalen te bevatten. De belangstelling voor de officiële opening en de open dag op de zondag erna was zeer groot.

Op de foto de Landbouwhuishoudschool die inmiddels een nieuwe bestemming heeft gekregen als Hofstedehuis, een kleinschalige woonvoorziening voor dementerende ouderen. De voormalige huishoudschool is een gemeentelijk monument.
.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.