Vrijheidsconcert krijgt herkansing in Hoftheater

RAALTE – IJs en weder dienende vinden op zaterdag 18 september twee uitvoeringen van het vrijheidsconcert ‘Vier je leven, vier je vrijheid!’ plaats in het Hoftheater in Raalte. Op het programma staat onder andere het muziekstuk ‘75’, een compositie van Raaltenaar Hans Groen, die die avond ook de muzikale leiding heeft. Daarnaast komen verschillende bekende pop- en musicalnummers en filmmuziek voorbij.

Het vrijheidsconcert stond eigenlijk al gepland voor 5 mei vorig jaar (bij de H. Kruisverheffing), maar moest toen in verband met de coronamaatregelen worden afgeblazen. Geen groot openluchtconcert met het ruim 40-koppige semiprofessionele Orkest over de IJssel, geen solisten, geen vertellers, geen projectkoor. En al het werk voor niks. Niet alleen voor Groen, maar ook voor de talloze vrijwilligers, podiumbouwers, geluids-en lichtmensen, tekstschrijvers en nog veel meer mensen die zich vaak pro deo ingezet hadden.
Toch kriebelde het bij Groen. “Ik bleef nadenken over wat er wel mogelijk was ondanks het coronavirus en ging onder andere in gesprek met Roswyde Burgman van het Hoftheater Raalte. Al brainstormend kwamen de ideeën verder op tafel. Het resultaat is de productie ‘Vier je leven, vier je vrijheid!’ De titel dekt eigenlijk de lading al. Het programma gaat niet alleen over het vieren van vrijheid, maar ook over het vieren van het leven. Een verrassend muzikaal programma met Orkest over de IJssel, solisten Cindy Oudshoorn en Martin van der Starre, zanggroep Rumor has it, Anne Gerrits en onze dochter Joyce. Hopelijk een mooi vader-dochtermomentje.”

Actueel

Net als in het originele plan ook nu verhalen over elke vorm van vrijheid. Maar ook over het vieren van het leven. “Heel actueel dus. Kijk maar wat er de laatste anderhalf jaar allemaal gebeurd is. Niet alleen corona, maar ook de situatie in Afghanistan en de moord op Peter R. de Vries.”
Ook de mensen aan wie we het leven in vrijheid te danken hebben, krijgen een eerbetoon. Zo worden de veteranen en verzetshelden geëerd met een muziekstuk. Gerard Oosterlaar, bekend van Höllenboer, vertelt op zijn eigen originele wijze de verhalen. De songteksten zijn speciaal geschreven voor deze productie door Willem Verdaasdonk, Ton van der Toom en door Groen zelf.
Groen: “Mijn vriend Wilfred Harleman, ook drummer van het orkest, neemt het zakelijke gedeelte voor zijn rekening, ik het artistieke. Een mooie verdeling aangezien ik echt een financieel drama ben! Elkaar versterken dus. In totaal werken er bijna honderd personen mee aan deze productie.”
‘Vier je leven, vier je vrijheid!’ kan volgens Groen gezien worden als een nieuw begin van het theaterseizoen. “Maar hopelijk ook als afsluiting van een donkere periode waar de gehele cultuursectie mee te maken heeft gehad.”

Op 18 september staan er twee uitvoeringen gepland. De eerste begint om 17.30 uur en de tweede om 20.30 uur. De kaartverkoop verloopt via staging2.hoftheater.nl. Er is een beperkt aantal kaarten te koop in verband met de coronavoorschriften.

Foto: Orkest over de IJssel in actie tijdens Stöppelhaene 2018

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.