Uitgesproken Lauk: Vlag-2

Ik vind het mooi om te lezen; de meningen over de vier geselecteerde ontwerpen voor een eigen Sallandse vlag. Waarschijnlijk ben ik een tikje medeschuldig aan die wedstrijd van Doorpakken Salland en Salland Marketing. In juli vorig jaar schreef ik op deze plek namelijk over de razend populaire Achterhoekse vlag die je in het land van de Superboeren overal ziet. Ook in Twente, uitgezonderd Almelo en omstreken, is de vlag met het bekende rode Twents Ros populair.

Salland heeft dus een vlag die bijna niemand kent en eigenlijk van het oude waterschap Salland is. Hoe die er uit ziet? Een gele achtergrond, vier blauwe golvende strepen en bovenin de stadswapens van Zwolle en Deventer. Ik vrees dat geen supporter van Go Ahead of PEC Zwolle die vlag gebruikt. Bij een knokpartij rond de IJsselderby weet je dan namelijk niet wie je nu moet slaan.
De reacties op die Sallandse vlag zijn, zoals te verwachten, heel erg wisselend. De een vindt ze alle vier niks, de ander vindt het een mooie selectie en de derde had alle 130 inzendingen zelf willen zien. Ik vind persoonlijk dat het gezelschap streekgenoten, die de selectie hebben gemaakt, goed werk heeft gedaan.

De meeste reacties zijn positief, leuk en/of interessant. Roel Gritter uit Hardenberg benadrukte nog maar eens dat ook hij in Salland woont en niet in het Overijsselse Vechtdal, een marketingnaam uit de jaren 90 (maar wel zeer geslaagd). Onze bekendste amateurarcheoloog, Bert Terlouw uit Raalte, vindt het ontwerp met de korenaar historisch gezien het meest passend. De Germanen smolten hier 2.000 jaar geleden niet alleen oer, waar ze nu in Heeten terecht erg trots op zijn, maar verbouwden ook graan. Zijn plaatsgenoot Jan van de Panne vond dat alleen Sallanders mogen stemmen. Jan wilde ongetwijfeld zijn vrouw uitsluiten van stemming want Annemie is een vrolijke Brabantse. Ikzelf koos voor de vlag met de blauwe S als symbool voor IJssel, Vecht en Regge (al zou je ook de Schipbeek als zuidelijke grens mogen noemen). Dit ontwerp van Erik Dijk uit Nijverdal kan een eigen en herkenbare vlag voor Salland worden.

Zaterdagavond 18 september, voorafgaand aan het muziekspektakel ‘Vier je leven, vier de vrijheid!’ van het Orkest over de IJssel onder leiding van Hans Groen in het Hoftheater in Raalte, zal de winnaar bekend worden. Dat is dan het begin van een hele lange weg. Wil je die Sallandse vlag populair maken dan moet er ontzettend veel gebeuren. Van jongeren die hem hijsen op de camping op Terschelling of Mallorca tot Sallandse bedrijven die hem gaan gebruiken, van tentfeesten tot lokale overheden, van horeca tot toeristische organisaties, van verzorgingscentra tot sportverenigingen, van winkels tot woningen, van digitaal tot de social media; pas als die vlag overal te zien is dan is het een succes.

In de Achterhoek werkte brouwerij Grolsch mee, net als de mensen van de Zwarte Cross, maar die hebben we niet. Hier hebben we de Sallands Landbierbrouwerij, maar die zit al weer enkele jaren in het Twentse Albergen, en natuurlijk Beaphar. Directeur/eigenaar Henk Aa hoeft al jaren niet meer Roda JC en Cuby & Blizzards te sponsoren, zelfs niet het huidige muziektheaterstuk in Assen over wijlen Harry Muskee, dus Henk heeft vast een flinke pot met geld beschikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.