SallandWonen krijgt ontheffing van tien jaar op Wet natuurbescherming

RAALTE – Woningcorporatie SallandWonen heeft een ontheffing op de Wet natuurbescherming voor 10 jaar gekregen. Hierdoor is het niet meer nodig om per project onderzoek te doen en ontheffing aan te vragen. Dat levert tijdwinst op bij het verduurzamen en bouwen van woningen. Dat is allemaal mogelijk op basis van een in samenwerking met de provincie gemaakt soortenmanagementplan (SMP). Daarin is opgeschreven hoe beschermde diersoorten beter kunnen worden beschermd.

Het SMP is tot stand gekomen samen met tientallen vrijwilligers. Zij hebben samen met ecologen de afgelopen twee jaar vogels en vleermuizen geteld in Raalte, Heino, Olst en Wijhe. Op die manier is in kaart gebracht waar de beschermde diersoorten zoals gierzwaluwen, vleermuizen, huismussen en andere stadsvogels zich bevinden. In het soortenmanagementplan is vervolgens omschreven hoe per gebied of wijk invulling gegeven wordt aan bescherming van de daar voorkomende diersoorten.
Projecten van SallandWonen worden daardoor vanaf nu natuurinclusief gebouwd en onderhouden volgens het SMP. “Dit betekent dat zowel bij nieuwbouw, maar ook bij het verduurzamen en onderhouden van woningen, extra verblijfplaatsen voor de dieren worden aangebracht. Hiermee houden we de biodiversiteit in onze woonwijken beter in stand en dragen we bij aan een gezonde leefomgeving”, zo laat SallandWonen weten.

De bescherming van planten en dieren enerzijds en het vaart maken met de verduurzaming van woningen anderzijds leken elkaar voor die tijd tegen te werken. De provincie heeft daarom organisaties gevraagd mee te doen met de pilot SMP, volgens de Wet natuurbescherming, die ervoor zorgt dat vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen worden beschermd, terwijl tegelijkertijd niet meer per project een vergunning hoeft te worden afgegeven. “SallandWonen heeft hieraan met veel enthousiasme gehoor gegeven. Een gebiedsgerichte bescherming met een Soortenmanagementplan is hierbij het meest effectief en efficiënt. We kunnen hiermee 10 jaar vooruit.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.