Ruilkring LETS Heino bestaat 25 plus 1 jaar

HEINO – De LETS-ruilkring Heino en omstreken bestaat op 15 september 25 plus 1 jaar. De viering van het jubileum viel vorig jaar door de coronamaatregelen in het water, maar dit jaar wordt er wel bij stil gestaan.

De LETS is een vorm van Noaberschap, min of meer een ruilsysteem van onderlinge diensten. De leden helpen elkaar. De LETS-kring telt leden uit Heino en het buitengebied, maar ook mensen uit Raalte, de Elshof en Wijhe doen mee. Ze geven invulling aan het concept, zoals dat bedoeld is: je doet iets voor een ander waar je goed in bent of wat je leuk vindt om te doen en daar verdien je klavers mee, het ruilmiddel binnen de kring Heino. Deze diensten kunnen van alles zijn, bijvoorbeeld: vervoer naar het ziekenhuis, planten water geven, tuinwerk zoals snoeien, eten klaarmaken voor een groep, de hond uitlaten, kleding verstellen, een stoel bekleden, groente en fruit uit eigen tuin en schilderwerk. De klavers die ze zo vergaren, kunnen worden ingezet als vergoeding voor diensten die andere leden verlenen. Iedereen kan meedoen. De leden komen gemiddeld zes keer per jaar bij elkaar voor een ‘marktavond’. Iedereen kan meedoen. Een kerngroep draagt verder zorg voor de algehele organisatie: de (klaver)administratie, organisatie van de marktavonden en het online systeem van vraag en aanbod.
In Heino is het concept 26 jaar geleden geïntroduceerd door Marian van Vliet. Zij kwam uit Amsterdam en was al bekend met het concept, dat is ontstaan in Canada onder de naam Local Exchange Trade System (LETS) en in Nederland lokaal in meerdere regio’s navolging kreeg. Marian wist mensen uit Heino, haar woonplaats, enthousiast te maken voor het initiatief. Voor meer informatie zie staging2.lets-heino.nl, e-mail: info@letsheino.nl of bel met voorzitter Dineke Woldhek, mob. 06-15565195.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.