RTV Vechtdal neemt nieuwe televisiestudio in gebruik

DALFSEN/OMMEN – RTV Vechtdal, de regio-omroep voor de gemeenten Dalfsen en Ommen, opende zaterdag haar nieuwe, eigen tv-studio in multifunctioneel center Carrousel. Dat gebeurde met een rechtstreeks uitgezonden dagprogramma, waarin ’s ochtends verschillende prominenten aan het woord kwamen en ’s middags de poorten werden opengezet voor belangstellende inwoners. Gelijktijdig werden een nieuwe huisstijl en een vernieuwde website gepresenteerd.

De nieuwe televisiestudio, uitgevoerd in stemmig blauw, geeft met de nieuwe huisstijl herkenbaarheid aan de uitzendingen. Op de bovenverdieping van multifunctioneel centrum Carrousel beschikt de streekomroep nu over een professionele televisiestudio met veel technische mogelijkheden. De nieuwe tv-studio maakt een vast wekelijks tv-programma mogelijk, met nieuws uit het Vechtdal, studio-interviews, praatprogramma’s en thematische series. De omroep streeft naar professionalisering door opleiding van de ongeveer 120 vrijwilligers en een nieuwe website en huisstijl.
Volgens voorzitter Gerrit Westerman staat de streekomroep daarmee aan het begin van een verdere professionalisering. “De meeste programma’s nemen we tot dusver op de nieuwslocatie op, maar praat- en discussieprogramma’s vonden plaats in en zaaltje in een school. Dit oog veel professioneler. Hier kun je gasten in een representatieve omgeving ontvangen en qua techniek gaan we erop vooruit. Bovendien is de Carrousel hier een heel geschikte plek voor: er gebeurt veel en het is letterlijk middenin de samenleving.”
Twee jaar geleden nam de omroep een nieuwe radiostudio in gebruik in Nieuwleusen, zodat ze nu in beide gemeenten vertegenwoordigd is. “We doen alles in kleine stappen”, licht Westerman toe. “We hebben hier lang naar toegewerkt. Mede met subsidie van de provincie en beide gemeenten en apparatuur van Hogeschool Windesheim, maar ook met veel inzet van onze eigen mensen, die de uitvoering grotendeels zelf hebben geklaard.” Ook een nieuwe website werd gelijktijdig gelanceerd. “We werken momenteel aan een tweede radiostudio in Nieuwleusen en denken op termijn aan een eigen app.”
Een andere stap in de verdere professionalisering is het eigen opleidingsinstituut, de Vechtdal Academy, waar de huidige circa 120 medewerkers, maar ook nieuwe belangstellenden, zich kunnen bekwamen in het vak van bijvoorbeeld presentator, verslaggever of cameraman. Daarnaast wil de omroep meer samenwerkingsverbanden aangaan. Sinds begin dit jaar zijn de banden met RTV Oost nauwer aangehaald.

Lokaal perspectief

Henk Jan Karsten, de hoofdredacteur van RTV Oost, legde zaterdagmorgen als een van de studiogasten uit hoe dat werkt: “Dankzij een subsidieregeling kunnen we onze regioverslaggever Max van Olst een aparte status geven. Naast onze eigen nieuwsvoorziening draait hij ook mee met RTV Vechtdal. Hij kijkt echt vanuit lokaal perspectief naar onderwerpen, waardoor we nog dieper doordringen in de haarvaten van de lokale samenleving. Daarnaast wisselen we programma’s uit. Op landelijk niveau werken we als regionale omroep al nauwer samen met de NOS en die lijn wordt nu doorgetrokken naar de streek- en lokale omroepen. Het gaat alleen om de nieuwsgaring, voor het overige behouden ze hun eigen identiteit.” Daarnaast wil RTV Vechtdal in toenemende mate een sociale onderneming zijn. Zo dient de studio ook een onderwijsdoel. Scholen en maatschappelijke organisaties kunnen de studio bijvoorbeeld huren.

Presentator Piet-Cees van der Wel (midden) interviewde zaterdag tijdens de allereerste uitzending vanuit de nieuwe studio diverse prominente gasten, onder wie Mark Visch, directeur van de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), en de Dalfser wethouder Jan Uitslag (rechts). Tekst/Foto’s: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.