Recordaantal van 1.500 deelnemers voor Dutch Masters

Haarles mountainbike-evenement mag zich na coronapauze verheugen op grote belangstellingHAARLE – Met een recordaantal van 1500 deelnemers zit Dutch Masters of MTB op zondag 3 oktober helemaal vol. De meesten, dik 1200, doen mee aan de monstertocht van 200 kilometer. De hele Nederlandse mountainbiketop neemt deel. Daarnaast is er een duoklasse (120 koppels, ieder lid neemt 100 km voor zijn/haar rekening) en een nieuwe klasse voor E-bikes, voor zover de organisatie, de Haarlese wielerclub SaMo, weet de eerste E-bike marathon van Nederland. Daaraan doen 35 E-bikers mee. “Dit zien we als een begin, die E-bike marathon hopen we in de jaren erna te laten groeien.”

Jan Besten van SaMo snapt wel dat de belangstelling zo groot is. “Iedereen heeft bijna twee jaar op een houtje moeten bijten. Maar ik denk ook dat het te maken heeft met de verplaatsing naar het najaar. Dutch Masters zou aanvankelijk op 15 maart dit jaar plaatsvinden, maar dat moesten we afblazen. Nou hebben we normaal gesproken al niet te klagen over belangstelling, de vorige keren deden ook telkens dik duizend mensen mee, maar nu hadden we de zomer ervoor. En dat is een mooie periode om buiten te zijn. Als je in het voorjaar zit, heb je net de winter achter de rug. En je zult toch echt moeten trainen. Niet iedereen kan die discipline opbrengen.”
De duoklasse is terug op speciaal verzoek. “Die hadden we in 2017, het eerste jaar, ook al. In de jaren erna bleven de deelnemers erom vragen. Dus dan organiseren we die weer. Daar zijn we als SaMo voor: de wielersport promoten en uitdragen. Ik denk dat het natuurlijk leuk is om zo’n afstand als duo op te pakken, maar het zal ook meespelen dat de 200 km voor veel mountainbikers te zwaar is. Zeker met alle hoogtemeters hier in Salland.”
Vorig jaar moest de organisatie het evenement nog twee, drie dagen voor die tijd afblazen. Alles was al opgebouwd, ook de tent stond er al. “Dat was een behoorlijke domper”, stelt Besten. “Gelukkig hebben alle leveranciers zich erg coulant opgesteld. Daardoor bleef de schade beperkt.” Ook dit jaar bleef het, nadat de eerste beoogde datum moest worden afgeblazen, spannend. Het definitieve groene licht voor de doorgang van het evenement kreeg de organisatie pas vorige week woensdag. Toen kwam de vergunning binnen. “Net op tijd gelukt, het had ook niet veel langer moeten duren. Maar we hebben in de voorliggende periode steeds contact gehouden met de gemeente Hellendoorn en sinds de persconferentie van 17 september gingen we er al van uit dat het wel door zou kunnen gaan. Ook omdat we zelf al hadden besloten om te werken met een coronatoegangsbewijs, zowel voor deelnemers als voor bezoekers.”

Manege

Bij deze vierde editie zijn er wel weer enkele zaken aangepast. Zo komt er ditmaal geen tent bij de finish, in plaats daarvan maakt SaMo gebruik van de manege bij het dorp (vlakbij de sportvelden). In de binnenbak komt een podium, waarop de deelnemers finishen. Natuurlijk wordt gezorgd voor zitjes voor het publiek. Bovendien vindt daar die dag ook een kleine wielergerelateerde beurs plaats. Het is ook de locatie waar de deelnemers op zaterdag tussen 16.00 en 20.00 uur hun stuurbordjes kunnen ophalen. En dan zouden we het bijna vergeten: op vrijdag 1 oktober vormt de manege ook de locatie voor een feestbingo. Inmiddels hebben al dik driehonderd belangstellenden zich ingeschreven en is de inschrijving gesloten.
“Stom dat we niet eerder aan de manege gedacht hebben”, stelt Besten. “Het is als SaMo ook ons doel om zoveel bedrijven en verenigingen in Haarle mee te laten profiteren van onze evenementen. De Droadnagel doet nu bijvoorbeeld ook weer de horeca. Zo’n tent huren kost veel geld terwijl we voor een lager tarief gebruik konden maken van de manege. Zo verdienen ze daar ook nog wat. Inmiddels is de intentie uitgesproken om meerdere jaren samen te werken.”

Achtje

De routes zijn dit jaar weer aangepast. De deelnemers fietsen als het ware een achtje rondom Haarle. Bij de deelnemers aan de monstertocht van 200 kilometer voert de eerste lus van 100 km vanaf de start op de Kerkweg richting Holten, Markelo, Rijssen, Holten en weer terug naar Haarle (waar de deelnemers een rustpunt hebben in de manege) en daarna volgt de tweede lus richting Nijverdal, Hellendoorn, Lemele, de Lemelerberg, Hellendoorn, de Luttenberg, de Koetree (bij Hellendoorn) en de finish. “We passen de routes bijna elk jaar aan. Door er een achtje van te maken, vormt Haarle nog meer het middelpunt. Kijk, onderschat het niet: dit is een gigantische organisatie. We maken gebruik van tweehonderd vrijwilligers. We evalueren elk jaar en daar vloeien verbeterpunten uit voort. Daar moet je wat mee doen, wil je dit blijven volhouden.”

De deelnemers aan de monstertocht van 200 km starten zondag vanaf 6.00 uur in verschillende deelgroepen vanaf de Kerkweg. Vanaf 6.25 uur volgen de duo’s en daarna tot 7.00 uur de E-bikes. De entree bij de manege is gratis. De eerste doorkomst wordt rond half tien verwacht. Zie verder staging2.dutchmastersofmtb.nl.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.