Raaltenaren samen aan het composteren met CompostBrigade

RAALTE – Raaltenaren Jeroen Biesterbos, Ralph Mulders en Barbara Jansen hebben een groene missie: “Weg met die groene container en minder vaak de grijze aan de weg. Het levert iedereen een persoonlijke besparing op en minder vaak de vuilniswagen door de straat. En wat denk je van die plassen water in de Raalter voortuinen? Composteren is bovendien leuk!” Hun pilot is een succes: “We hebben al meerdere wijken in Raalte die samen starten met composteren. Wij helpen graag!”

Met de energieke naam CompostBrigade promoot het trio het composteren. Het initiatief wordt ondersteund door Doorpakken Salland. Loonbedrijf Jansen-Wijhe levert Bokashi-emmers aan geïnteresseerden. Dat is een Japanse manier om keukenafval om te zetten in een soort gezonde Pokon voor je tuin. “Als je dus net zo enthousiast bent over composteren als wij, dan is die Bokashi-emmer een aanrader. We hebben trouwens al workshops gegeven aan een VWO-klas. Dus we kunnen het heel eenvoudig uitleggen aan iedereen die maar wil!”
Want, zo vertellen ze: “Lokaal composteren leidt tot minder persoonlijke en gemeentelijke kosten, minder broeikasgassen en minder kosten voor afvalverbranding. In Raalte halen we per inwoner jaarlijks zo’n 100 kg restafval (grijze container) op. Door te composteren kan nog eens 30 procent van dit afval verminderd worden, want er kan meer op de composthoop (groenten, fruit, bloemen etc) dan dat er in de groene container kan.”
Jeroen betreurt de drie afvalcontainers die inmiddels normaal in Raalte zijn. “We gooien ons afval zo makkelijk weg. Oh ja, en dan staan we in de rij voor een zakje compost, dat we in de winkel kopen. Dat is echt raar als je je bedenkt dat je compost eenvoudig zelf maakt. Veel van ons afval dat we weggooien bestaat uit grondstoffen voor in je tuin. De kosten voor het scheiden van afval lopen op. Ondertussen neemt de maatschappelijke druk over het aantal kilo’s afval in reststromen toe. We willen minder afval produceren en geen onnodige kosten maken voor afval dat geen afval is.”
Barbara: “Raalte blijkt in 2020 tot de tien gemeentes van Nederland te behoren met de meest ‘versteende’ tuinen. Een twijfelachtige eer. Ik zie ook steeds meer kunstgras bij huizen. Dat is niet handig met de wetenschap dat regenbuien toenemen door de klimaatverandering. Gezond bodemleven is essentieel om dat water af te voeren.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.