Positieve sfeer op bijeenkomsten ondergronds brengen hoogspanningsleiding Raalte-Zuid

RAALTE – De twee inloopbijeenkomsten over het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen in Raalte-Zuid zijn door enkele tientallen belangstellenden bezocht. Netwerkbeheerder TenneT had veel informatie al online gezet, maar er bleven nog genoeg vragen. Wel vond een woordvoerder van TenneT de stemming positief; “Toch heel wat anders dan bij een bijeenkomst over plannen voor bijvoorbeeld een nieuw tracé.”

Aanmelden voor een bezoek gebeurde op basis van tijdssloten, zodat het in het scoutingsgebouw aan de Westdorplaan, dichtbij de hoogspanningskabels, nooit te druk werd. Veel bezoekers waren nieuwsgierig naar hoe dat ondergronds brengen van de kabels (in naar verwachting 2023) precies in zijn werk gaat en of ze daar veel overlast van gaan krijgen.
Met die overlast zal het wel meevallen, zo vertelden vertegenwoordigers van TenneT. Ongeveer tweederde deel van het tracé tussen Overijssels Kanaal en Nieuwe Deventerweg wordt geboord (tot 15 meter diep), het resterende derde deel wordt ingegraven (op ongeveer 1.20 meter diepte). Daarnaast wordt het hoogspanningsstation aan de Westdorplaan gemoderniseerd. Die oude locatie uit een tijd dat Raalte-dorp nog lang niet zo groot was, zou in de huidige tijd op een andere plek aangelegd worden, zo werd wel duidelijk.
Zowel het ondergronds brengen van de kabels als de modernisering van het station zijn onderdeel van de gelijktijdige verzwaring van de hele hoogspanningsverbinding Zwolle-Nijverdal. Tijdens dat omvangrijke werk wordt de stroom afgeschakeld en loopt dan via andere verbindingen. “Dat betekent dus dat haast geboden is en het werk snel gebeurt”, maakte een TenneT-woordvoerder duidelijk. Die verzwaring tussen Zwolle en Nijverdal betekent 10 tot 15 meter hogere masten (zodat de zwaardere kabels niet te laag komen te hangen). Dat geldt ook voor de beide kanten van het straks ondergrondse tracé door Raalte-Zuid en daar is niet iedereen qua uitzicht blij mee.

Groene tracé

Door de combinatie van verzwaring en ondergronds brengen wordt een flink bedrag bespaard, al kost het werk in Raalte-Zuid nog altijd naar schatting zo’n 6 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken (80 %), de provincie Overijssel (10 %) en de gemeente Raalte (10 %) betalen dat.
Sommige bezoekers vreesden dat straks het huidige groene tracé bebouwd zal worden. Volgens TenneT is daar geen sprake van; bebouwing is nu, maar ook straks met ondergrondse kabels verboden: “Maar dat is, als wij klaar zijn, echt een zaak van gemeente en bewoners qua invulling.”
Andere bezoekers wilden weten hoe het met de huidige telecommasten gaat in enkele van de masten bij de Westdorplaan. “Het zou kunnen dat die in de nieuwe masten bij Merksteijn en de Nieuwe Deventerweg komen, maar dat is geen zaak van TenneT maar van de telecombedrijven zelf.”
Een bijzondere vraag kwam er van een bewoner van De Heerd; “Hoe moet het nu met al die spreeuwen die bij tijd en wijle massaal op de kabels zitten? Waar gaan die zich straks verzamelen?” De mensen van TenneT moesten daarop het antwoord schuldig blijven. Zij noemden wel het corona-effect. Dat heeft niets met het virus te maken, maar is de naam voor het sissende geluid dat de draden nu nog maken bij vochtig weer.

Het platform Kabelvrij Raalte, dat zich sinds 2014 ingezet heeft voor dit project, was op de twee inloopbijeenkomsten vertegenwoordigd. “Een goed gevoel over deze avonden”, zo klonk het. De werkgroep gaat zich waarschijnlijk op niet al te lange termijn opheffen. “Het werk zit er voor ons op.”

1 REACTIE

  1. Dat er niet bebouwd gaat worden is niet helemaal waar.
    Het trapveldje bijvoorbeeld. Is bijna geheel weggegeven aan Tennet.
    3 jaar helemaal en daar 1/3 voorgoed.
    Waar gaan de kids straks spelen. ? Er is al zo weinig voor hen in de buurt..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.