Plan Knarrenhof in en om Pauluskerk moet wachten op besluit H. Kruis

Stichting geeft tijdens infoavond toelichting op concept: ‘Wij willen geen prins Bernhard junior zijn’

RAALTE – De plannen om in en rond de Pauluskerk een nieuw Knarrenhof, die voorziet in huisvesting voor zowel ouderen als starters, te bouwen als deze katholieke kerk gesloten wordt, kunnen op veel sympathie rekenen. Het verhaal staat als een huis, maar alles is afhankelijk van het bestuur van parochie H. Kruis.

Zo’n 150 belangstellenden luisterden vorige week dinsdag naar een toelichting op de werkwijze van de landelijke Stichting Knarrenhof. Toch wilde Theo Ogink, lid van een lokale werkgroep van oud-parochianen van de Pauluskerk die zo’n Knarrenhof helemaal ziet zitten, geen valse verwachtingen scheppen. “Sinds enkele jaren geleden de Paulusparochie fuseerde tot de parochie H. Kruis ligt alle zeggenschap daar. Wij hebben als werkgroep ook geen enkele juridische status, maar hopen wel dat het parochiebestuur met onze gevoelen als oud-parochianen van de Paulus rekening houdt. Hier in deze kerk hebben we 55 jaar lief en leed gedeeld. Deze kerk en de kerktoren verdienen het om in het straatbeeld herkenbaar blijven.” Waarbij hij benadrukte dat de werkgroep zich wel bij de sluitingsplannen heeft neergelegd.
De werkgroep ‘Herbestemming Pauluskerk’, waarvan naast Ogink ook Gerard Schrijver, Anton Groot Koerkamp en John Vaessen deel uitmaken, was blij verrast met de rond 150 belangstellenden. Ogink; “Dit geeft aan dat er veel draagvlak voor dit plan is. Dat kan een extra sterk argument zijn richting het parochiebestuur.”
Ook het bestuur van de parochie H. Kruis zelf was voor deze bijeenkomst uitgenodigd, maar meldde zich af. “Het argument daarvoor was dat er meerdere gegadigden zijn voor de Pauluskerk. En het parochiebestuur wil nu geen gegadigden voortrekken. We hebben wel toestemming gekregen om deze avond hier te houden. Wij hebben ze verder onze plannen met de Knarrenhof wel voorgelegd, maar daar is inhoudelijk nog niet op gereageerd”, vertelde Ogink. Op een vraag van een bezoekster wanneer er een besluit te verwachten valt, moest hij het antwoord schuldig blijven, “Ik heb begrepen dat voorlopig alles opgeschort is.”

Minimum

Herman Hoogstraat uit Kalenberg (Kop van Overijssel), projectmaker van Stichting Knarrenhof vertelde daarna uitgebreid over deze stichting die op meerdere plekken in Nederland al dergelijke centra heeft gerealiseerd. “Wij luisteren naar en bouwen wat ouderen willen. Bij elk project gaat het om twintig tot dertig zelfstandige en toekomstbestendige woningen. Twintig omdat je een minimum nodig hebt voor zo’n groep om goed te kunnen samenwerken, terwijl je bij meer dan dertig bewoners elkaar niet meer kent misschien. Plus altijd een aparte ruimte, een Hofhuis voor gezamenlijke activiteiten en een gezamenlijke Hoftuin. De bewoners kennen elkaar, helpen elkaar, maar niemand hoeft bang te zijn dat hij of zij een zieke buurvrouw hoeft te wassen. Dan komt er echt professionele verpleging.”

Starterswoningen

De gemiddelde leeftijd van de bewoners in een Knarrenhof is 62,5 jaar en de huurders en kopers verdienen tussen de 0,5 en 3 keer modaal. “We streven naar een goede afwisseling, geen arme of rijke Knarrenhof dus en ook geen project met alleen 80-jarigen. Dan zou je te kwetsbaar worden.”
Concrete of uitgewerkte plannen voor een Knarrenhof in Raalte zijn er nog niet. “Hoogstens in mijn hoofd want we kunnen pas starten als er een contract met het parochiebestuur is. We denken hier aan een Paulushof met twintig tot dertig woningen op het terrein achter de kerk, inclusief eigen tuintje en de gezamenlijke Hoftuin, aan de bekende Pauluszaal als gezamenlijke Hofzaal en misschien acht tot tien starterswoningen in het kerkgebouw. Dat zou een mooie combinatie van ouderen en jongeren zijn. Overigens is er bij de bestaande projecten een verschil tussen grote steden en platteland. In de steden zijn het vaak appartementencomplexen, maar in dorpen willen mensen heel graag een eigen tuintje. Naar dat soort wensen luisteren wij.”

Reserveren

Stichting Knarrenhof is tegen speculeren en streeft niet naar maximale winst en rendement. “Wij willen geen prins Bernhard junior zijn. We laten niet iets tien jaar verkrotten om er dan pas wat mee te doen en veel geld te verdienen, we beginnen meteen als er een contract is. Dat argument kunnen jullie richting het parochiebestuur gebruiken. Maar ook richting B&W en de gemeenteraad, die spelen ook een belangrijke rol. Nog een argument; we willen hier 70 procent van de Paulushof reserveren voor oud-parochianen van de Paulus.”
De werkwijze van Stichting Knarrenhof levert volgens hem beter betaalbare huisvesting op. De woningen bij de Zwolse Knarrenhof waren gemiddeld bij de oplevering 18 procent goedkoper dan gewone huizen, zegt Hoogstraat. “Dat is dus het aandeel van de projectontwikkelaar dat wij eruit snijden.”
De Knarrenhof is dus tegen speculatie en grote woekerwinsten, maar is ook zakelijk. “We betalen niet de hoofdprijs, maar wel een faire prijs. We gaan zeker geen wedstrijdje ver-plassen met projectontwikkelaars doen.”

Draagvlak

Op een vraag vanuit de zaal hoelang zoiets zou duren kon Hoogstraat alleen bij benadering beantwoorden. “Ruimtelijke ordening en inspraak vergen heel veel tijd. Zeg dat we eind dit jaar een contract hebben, dan kunnen we meteen aan de slag. Dat betekent heel veel onderzoeken, van natuur tot bodem, en een bestemmingsplanwijziging. Zijn er bezwaren tot de Raad van State, dan kan dat heel lang duren. Zouden er geen bezwaren zijn, waar wij altijd naar streven, dan moet je aan anderhalf tot twee jaar realisatie denken. Aan 2023 dus.”
Theo Ogink; “Draagvlak voor dit plan is ontzettend belangrijk. Er waren eerst zeven inschrijvingen vanuit Raalte bij de Knarrenhof, na enkele publicaties liep dat op richting de vijftig en na vanavond hopen we op nog veel meer. Het kost 15 euro maar we roepen iedereen op om dat te doen.”

‘Mooi concept’

Vanuit de zaal kwam daarna nog de oproep om 29 september (half acht ’s avonds) naar een informatiebijeenkomst in de Pauluskerk over de komende sluiting te gaan; “Dan kunnen we dit plan extra onder de aandacht brengen.”
De werkgroep kan in ieder geval rekenen op steun van de ook aanwezige fractievoorzitter van BurgerBelangen Ben Nijboer. “Hier ligt een mooi concept. Bovendien, de karakteristieke elementen zoals de kerktoren blijven behouden en er is aan starters gedacht. Ik hoop oprecht dat het parochiebestuur dat ook zo ziet”, liet Nijboer, zelf oud-misdienaar, parochiaan van de Pauluskerk en bezoeker van de vroegere disco in het Pauluszaaltje, op Facebook weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.