Open Monumentendag in Olst-Wijhe in teken van kerken, gemeentehuizen en cafés

OLST/WIJHE – In de gemeente Olst-Wijhe zijn op zaterdag 11 september in het kader van de landelijke Open Monumentendag tussen 10.00 en 17.00 uur diverse gemeentelijke en Rijksmonumenten te bezichtigen. Daarnaast is er ook een omlijstend programma met tentoonstellingen en muziek.

Het thema in Olst-Wijhe is dit jaar ‘De kerk, het gemeentehuis en het café’. Bijzonder zijn de drie fototentoonstellingen over de historie van de cafés in de gemeente Olst-Wijhe. In het Proathuus aan de Langstraat in Wijhe zijn van 10.00 tot 17.00 uur afbeeldingen te zien van oude cafés in de voormalige gemeente Wijhe. Jos Bergevoet is aanwezig om ook het een en ander te vertellen, maar hij luistert ook graag naar verhalen en anekdotes van bezoekers over de (voormalige) kroegen en andere uitgaansgelegenheden in Wijhe. In Olst is in het Holstohus een fototentoonstelling over het plaatselijke kroegleven te zien. Wim Wolbrink luistert, namens de organisatie, graag bijzonderheden en leuke verhalen over de vroegere cafés in Olst. In Wesepe is er een foto-expositie in Het Wapen van Wesepe. Daarbij is Riki Dieperink namens de organisatie aanwezig. Overigens is de tentoonstelling in Wesepe ook op zondag 12 september geopend.
Dit jaar doen ook weer veel kerken in de gemeente Olst-Wijhe mee aan de Open Monumentendag. In de Dorpskerk in Olst zijn, naast een tentoonstelling van werk van Wilto Kampinga, concerten op het kerkorgel te horen. Ook OLV Onbevlekt Ontvangen Kerk en De Nicolaaskerk in Wijhe, de H. Willibrorduskerk op de Boerhaar, De Weseper Kerk en De Willibrordkerk op de Boskamp doen mee. Enkele van de kerken zijn ook op zondag geopend.
Het is ook de moeite waard om langs de diverse oud-gemeentehuizen van Olst-Wijhe te fietsen of te wandelen. Villa Wijhezicht aan de Oranjelaan in Wijhe en het oude gemeentehuis aan de Aaldert Geertsstraat 4 in Olst zijn op 11 september geopend. Natuurlijk zijn ook de Wijhese Molen en de molen in Marle dit jaar weer te bezichtigen; kunnen bezoekers terecht bij Kasteel De Haere en hebben de historische verenigingen van Olst en Wijhe die dag hun deuren geopend.

Kijk voor meer en actuele informatie over de monumenten, adressen, activiteiten en openingstijden op de website: staging2.openmonumentendag.nl gemeente Olst-Wijhe. Houd er wel rekening mee dat niet alle monumenten die op de website staan vermeld op Monumentendag zijn opengesteld. De meeste activiteiten en openingstellingen zijn op 11 september tussen 10.00 en 17.00 uur.

Foto: Café Kerkstraat in Wijhe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.