Natuurmomenten: Gedoe rond de Kamperplaat

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. En ook vandaag, langs de IJssel, was het weer genieten.

Volgens onze veelzijdige liedjesschrijver en columnist Daniel Lohues zegt niemand tegenwoordig nog siepels. Zelfs mensen die bijna altijd streektaal spreken hoor je volgens hem nog uien zeggen. Ben ik dan een van de weinigen? Daar op het bouwland langs de IJsseldijk liggen, echt waar, dikke rijen met net geoogste ‘siepels’ te drogen in de zon. Meeuwen en kraaien kijken of daartussen nog wat lekkers te halen valt. Een blauwe reiger en daar een lichte buizerd in de hoge solitaire schietwilg houden de boel scherp in de gaten.

Kijk, de Elandbrug in de N50 boven mij gaat open. Enkele zeilschepen laten een paar honderd auto’s wachten. Daar beneden in de uiterwaarden rond het Ketelmeer verzamelen de eerste regenwulpen zich. Nog even en het zullen er honderden zijn. Ook overwinterende ganzen en eenden komen naar dit Natura 2000 gebied om te overwinteren. Het gebied is een belangrijk broedgebied voor een aantal vogels zoals grote karekiet en roerdomp.

Twee dames op het fietspad over de dijk hebben er stevig de pas in en kijk daar een visser in waadpak ver in het water staan. Hij staat wel vijftig meter uit de oever en lijkt wel een meerpaal. Hoe is ie daar nou terechtgekomen. Hé kijk, daar komen alweer drie, vier, vijf zeilboten, allemaal vol met studenten zo te zien. Ze nemen op de splitsing naar het IJsselmeer niet het Kattendiep maar het Keteldiep om straks zo snel mogelijk de zeilen te kunnen hijsen. Kijk daarachter, daar gaan ze.

Ik heb geen keus en volg de dijk langs het Kattendiep. Bij de in verval geraakte observatietoren pak ik mijn boterhammetje. Hee! Er is gedoe daarginder! Overal opvliegende watervogels en kijk eens! Het gevaar komt vanaf de Kamperplaat, een opgespoten eiland in de IJsselmonding. Drie zeearenden nemen de wieken! Wat een imposante grote roofvogels zijn dat zeg! Met een spanwijdte van wel 2,5 meter zijn het net vliegende deuren! Wauw!

De jonge studenten hebben op de zeilschepen genoeg te doen. Samenwerken op het klassenuitje zal een belangrijk onderdeel zijn en wie weet staat het nadenken over toekomst en duurzame oplossingen wel op de agenda. En ook belangrijk, genieten van het mooie weer en de voorbijtrekkende horizon. En voor wie er oog voor heeft, zijn natuurlijk die drie ‘vliegende deuren’ pal boven hen een eyeopener. Een indrukwekkend en machtig mooi gezicht!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.