Natuurmomenten: De man met de hark

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. En ook vandaag, langs de IJssel, was het weer genieten.

Kijk de IJssel daar eens pronken in de vroege ochtendzon. Het oppervlaktewater is spiegelglad met alleen hier en daar wat rimpeltjes van wat rondhangende watervogels. In de uiterwaarden en nevengeulen is het een stuk drukker. Vele trekvogels klonteren hier samen om straks de reis naar het zuiden te maken. Soort bij soort om straks als het moment daar is (soms maar net voor de vorstgrens uit) te vertrekken naar bijvoorbeeld Centraal Afrika en/of alles wat daartussen ligt.

Die mooie IJssel, met daarginder de tichelgaten en diepe zandwinplassen omzoomd met oude knotwilgen en ooibossen, is een ideale leefomgeving voor de otters die hier voor komen. Hier maar eens even kijken bij de observatiehut, wie weet zien we nog wat op de Waarden. Ook hier een grote verscheidenheid aan watervogels, maar geen otters, bevers of toevallig een visarend om er maar een paar te noemen.

Kijk, daar komt een stevig en gespierd manneke van pak ‘m beet zeventig jaar over de pas gemaaide en bochtige dijk aangefietst. En dat nog wel op een mountainbike en… met een hark in de hand. “Wat giet er gebeuren? De dijk aanharken?”, vraag ik op nieuwsgierige toon. “Nou dat niet, maar daarginds is een zandgat en daar zwem ik zeker vijf keer in de week. Ik wil daar wat aangespoelde troep wegharken. Mijn vrouw zwemt hier elke dag. Zomer en winter. Ook als het water, zoals afgelopen winter, nog maar 2 graden Celsius is.” “Nou kijk maar uit”, antwoord ik, “zonet rook ik een sterke kadavergeur daar bij die rietkraag. Daar drijft een dood beest.” “Och, daar zwemmen we dan wel omheen”, reageert hij laconiek. Nou nou, denne maak ie de pis nie lauw.

Het wordt langzaam warmer, de zon begint in kracht toe te nemen en ook fietsende toeristen, allemaal netjes twee aan twee en daar een kluitje wielrenners en een puffende hardloper, beginnen langzaam op toeren te komen. Goed zo! Geniet nog maar even van het mooie weer….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.