Koninklijk paar bezoekt zuidelijk deel van Salland

.

ZWOLLE – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdag een streekbezoek gebracht aan het zuidelijk deel van Salland. Commissaris van de Koning Andries Heidema kijkt met veel trots terug op een zeer geslaagde dag. Het koninklijk paar bezocht de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe. Rode draad vormde het vermogen van de regio om zich steeds aan nieuwe omstandigheden aan te passen door samen te werken.

De Commissaris was gastheer van het Koninklijk paar en leidde ze samen met de betrokken burgemeesters een groot deel van de dag langs verschillende plekken in Salland. “Sallanders hebben het vermogen om zich aan veranderende omstandigheden aan te passen. Zonder het verleden uit het oog te verliezen”, aldus Heidema. “En de transities verlopen zo geruisloos en vanzelfsprekend dat bijna niemand het opmerkt. En dat is het mooie: in Salland vinden ze dat juist prima. Want vooroplopen doen ze graag, in de schijnwerpers staan vooral liever niet. We hebben hier mooie voorbeelden van kunnen zien. Zowel in het stedelijke gebied, als ook op het platteland.”
Het streekbezoek begon vanochtend rond tien uur met een bezoek aan het Havenkwartier in Deventer. Burgemeester Ron König: “Ondernemers en bewoners hebben hier laten zien hoe zij samen met de gemeente werken aan de ontwikkeling van een gebied, waar wonen en werken op een creatieve manier samengaan.” Het koninklijk paar bracht daarna een bezoek aan Koninklijke Auping. Tijdens een rondleiding door de fabriek kregen ze inzicht hoe het bedrijf het afvalprobleem aanpakt door in te zetten op innovatie, verduurzaming en hergebruik van materialen.

Heeten

Na Deventer reisden de koning en koningin naar Heeten. Veel mensen hadden zich daar rondom het dorpsplein verzameld om een glimp van het koninklijk paar op te vangen. In Kulturhus Trefpunt kregen Willem-Alexander en Máxima uitleg over de burgerbegroting, waarbij dorpsbewoners samen met de gemeente bepalen hoe geïnvesteerd wordt in de eigen omgeving. Burgemeester Martijn Dadema van Raalte is supertrots op het bezoek van het koningspaar aan Heeten. “Dit is een mooie waardering aan de inwoners die met dit initiatief laten zien hoe wij in Raalte/Salland samenwerken.”

Olst

Het paar bezocht daarna een melkveehouderij in Olst waar inmiddels de achtste generatie aan het roer staat. Ze hoorden hoe er gewerkt wordt aan verduurzaming, door bijvoorbeeld kruidenweides te gebruiken om kunstmest te vervangen. Ook proberen de eigenaren samen met lokale ondernemers een eigen zuivelketen op te zetten. Tot slot werd landgoed De Haere aangedaan om meer te horen over het werk van Stichting IJssellandschap. Zo worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betrokken bij het groenonderhoud. Ook was er een impressie van de IJsselbiënnale. Burgemeester Ton Strien van Olst-Wijhe is erg tevreden over het verloop van het bezoek in zijn gemeente. “Het was ontzettend fijn om te zien dat de koning en koningin zich betrokken toonden bij ons gebied en onze inwoners. Het waren stuk voor stuk prachtige ontmoetingen waarbij het koninklijk paar zeer belangstellend was en veel vragen stelde. Een eer om daar als Olst-Wijhe aan te kunnen bijdragen op deze zonovergoten dag!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.