Jan Schokker: ‘Lokaal maatwerk daar gaan wij voor’

RAALTE – Jan Schokker van GemeenteBelangen is in de pen geklommen om zijn ongenoegen te uiten over het nieuws dat er in Den Haag wordt gewerkt aan scenario’s om boeren bij natuurgebieden te onteigenen.

“Als je dit leest denk je: ‘Wat hebben ze nu weer in de media geslingerd om boeren de straat op te krijgen?’”, schrijft hij. “Er worden steeds weer rapporten en bedreigingen over de agrarische sector uitgestort. Voorbeelden? De helft van de sector moet verdwijnen; onteigening van bedrijven en afkondiging van maatregelen die alleen maar lastenverzwarend werken en amper bijdragen aan een oplossing.
Het is duidelijk. Wil de BV Nederland weer toekomstperspectief hebben, dan moeten we het stikstofprobleem samen oplossen en ook de agrarische sector moet een substantiële bijdrage leveren, maar dan wel door in gesprek te gaan en samen kansen te benutten in plaats van alleen maar dreigende rapporten te laten neerdalen van uit Den Haag. Als je als gemeente grond nodig hebt voor huizenbouw of wegen ga je toch ook eerst met betrokkenen in gesprek in plaats van op voorhand met van alles te dreigen?
In Raalte hebben we mooie voorbeelden van hoe het wel kan. Boetelerveld is zo’n voorbeeld. Naast natuurontwikkeling is er door goed overleg en kavelruil ook toekomstperspectief voor de boeren die hun bedrijf verder door willen ontwikkelen. Ook vrijwillige kavelruil rond de N35 biedt kansen. Er komt grond vrij en agrariërs krijgen grond dichter bij huis waardoor ze meer perspectief hebben voor doorontwikkeling. Denk aan robotmelken en koeien in de wei. Ook worden op dit moment in samenwerking met de provincie de gebiedstafels vorm gegeven waarbij alle belanghebbenden binnen het gebeid aan tafel zitten om doelstellingen rond het stikstofbeleid in te vullen.”

“Met goed overleg is er veel mogelijk. Naast oplossingen voor agrariërs die geen opvolging hebben of wat anders willen met hun bedrijf (waarvan uit onderzoek blijkt dat er vele zijn) moet er ook toekomstperspectief zijn voor de blijvers. Raalte heeft al vele faciliteiten in samenspraak met ondernemers ontwikkeld zoals rood voor rood, erven in beweging, de stal voor stal regeling, sloopbank enz. Voorbeeld voor toekomstperspectief voor blijvers, je kan praten over vrijkomende stikstofruimte, maar los dan eerst het probleem van de PAS boeren op. Dit zijn vaak jonge ondernemers die hun bedrijf verder willen ontwikkelen en in grote onzekerheid zitten buiten hun schuld om. Deze aanpak lost het echte probleem op en niet allerlei dreigingen en rapporten vanuit Den Haag.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.