Inwoners gemeente Raalte grotendeels achter boeren

RAALTE – Een zeer grote meerderheid van de inwoners van de gemeente Raalte staat achter (en heeft veel sympathie voor) de agrarische sector. Ongeveer 77 procent vindt dat boeren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het buitengebied leveren en daarom steun verdienen. Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van BurgerPanelRaalte in de maanden juni en juli dat door een recordaantal van 181 mensen werd ingevuld. Een kleine minderheid (11 procent) vindt dat boeren moeten overwegen om te stoppen als dat kan en zich laten uitkopen.

Er is heel weinig begrip voor de onlangs gepubliceerde visie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarin werd min of meer gesteld dat er, bij ongewijzigd beleid, in de toekomst geen of nauwelijks toekomst is voor de landbouw en veeteelt in provincies zoals Overijssel. Wel vinden de meeste invullers dat ook de landbouw een bijdrage moeten leveren als het gaat om stikstofreductie, maar dan wel op basis van redelijke afspraken en mits ook de luchtvaart (KLM) en industrie (TataSteel) worden aangepakt. ‘Wat boeren bijdragen aan de stikstofuitstoot is minimaal in vergelijking met industrie en luchtvaart, dus laat de boeren met rust’.
De inwoners van Raalte hebben ook weinig vertrouwen in het beleid van het huidige (demissionaire) kabinet als het gaat om de (toekomst van de) landbouw. Ongeveer 72 procent zegt geen vertrouwen te hebben in dat beleid tegen 15 procent die dat wel heeft; ‘Het PBL is eigenlijk de enige partij die hardop de berekening durft door te trekken en de gevolgen hiervan uit te spreken. De politiek draait er altijd om heen.’
Ook opvallend: er is veel wantrouwen over de gegevens die door beleidsmakers gehanteerd worden. Veel invullers denken dat er ook andere belangen spelen zoals de woningnood in de grote steden en de visies van sommige partijen en politici; ’Het belang van de landbouw en veeteelt wordt alleen maar negatief uitgelegd en gemarginaliseerd. Dat lijkt me niet reëel als ik kijk naar wat boeren bijdragen aan de natuur, het nationaal bruto product, economie en werkgelegenheid. Alsof er zo veel van biodiversiteit en weidevogels terecht komt als boerengrond gebruikt wordt voor woningbouw en industrie’. Een andere respondent ziet dat heel anders; ‘Ga normaal boeren, dus geen intensieve veehouderij, maar kleinschalige biologische landbouw.’
Een van de invullers heeft een advies aan de landbouw; ‘Ik ben ervan overtuigd dat er altijd ruimte zal blijven voor onze boeren, maar hou eens op met die acties, die slachtofferrol en dat in verzet blijven. Zoek samenwerking, benadruk het gezamenlijke belang. Na de eerste boerenactie was er heel veel sympathie uit alle hoeken, dat wordt nu weer verspeeld. Ik vrees dat de grootste schreeuwers het verpesten voor alle andere boeren.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.