Home / Politiek / Ingezonden brief: ‘Volstrekt onjuist om steun boeren in twijfel te trekken’

Ingezonden brief: ‘Volstrekt onjuist om steun boeren in twijfel te trekken’

RAALTE – Ben Nijboer, fractievoorzitter van BurgerBelangen, is het niet eens met de reactie van biologisch boer Jan Overesch op een eerder artikel in het WvS over de resultaten van de peiling bij het Burgerpanel (een initiatief van Nijboers partij) over de steun voor de boeren. Van de 181 deelnemers bleek ongeveer 77 procent van mening te zijn dat boeren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het buitengebied leveren en daarom steun verdienen. Overesch trok vorige week de strekking van het eerdere artikel in twijfel.

“Graag wil ik reageren op het artikel van biologische boer Jan Overesch, in het Weekblad van 8 september”, begint Nijboer. “Onder het kopje ‘Het roer moet nu echt om’ reageert hij op de uitkomst van het onderzoek naar de mening van de inwoners over de boeren en de kwaliteit van het buitengebied.

Beste Jan,
Om te beginnen: Jij hebt het volste recht om een eigen mening te hebben en er, zoals geschreven “Anders over te denken”. En je mag dat onderbouwen met alle argumenten die voor jou belangrijk zijn. Het is echter volstrekt onjuist om de constatering dat een overgrote meerderheid van de inwoners van Raalte achter onze boeren staat in twijfel te trekken. Wellicht ben je daar niet blij mee, maar dat is iets anders.
Het onderzoek onder het Burgerpanel geeft echter wel degelijk een goed beeld van de visie van inwoners van de gemeente Raalte. Het Burgerpanel (een initiatief van de fractie van BurgerBelangen) is een forum van ruim 350 inwoners, evenwichtig verdeeld over alle kernen en naar politieke voorkeur. Wie kennis heeft van statistieken weet dat dit, bij een inwoneraantal van 37.000, leidt tot een betrouwbaarheidsniveau van 94 procent en een foutmarge van 5 procent. Wie deze kennis niet heeft, kan dit overigens eenvoudig nazoeken op internet. Een respons van 181 maakt de uitslag, naar de geldende standaarden, representatief. Nogmaals: het kan natuurlijk dat je het er niet mee eens bent, maar dat is iets van jou.

‘Suggestief’

In jouw reactie vraag jij je af wat ‘de journalist’ wil bereiken met manipulatie. Ik kan echter niet anders dan constateren dat jij de gegevens zélf manipuleert door suggestief met feiten om te gaan. Jammer. Jouw logica doortrekkend zouden we jouw mening ook kunnen reduceren tot (1/181 van 0,5%) de mening van 0,0027% van de inwoners, maar dat zou flauw zijn.
Kijkend naar vele reacties die de respondenten aan de antwoorden hebben toegevoegd (ik nodig je uit deze te lezen) zien inwoners dat de meeste boeren ‘goed bezig zijn’ en zowel tijd als krediet verdienen om door te gaan op de ingeslagen weg, richting verduurzaming en een maatschappelijk verantwoorde toekomst.
Voor ons als fractie was de uitkomst van het onderzoek klip-en-klaar: de overgrote meerderheid van de inwoners van de gemeente Raalte staat pal achter onze boeren. Daar kan geen twijfel meer over zijn. In je stuk schrijf je over de rol/macht van inkooporganisaties. Op die punten zijn we het met je eens, maar daar ging het onderzoek niet over.

Raadsdebat

Als BurgerBelangen hebben we inmiddels een raadsdebat aangevraagd, waarbij wat ons betreft de inzet is om als gemeenteraad expliciet onze steun uit te spreken voor onze boeren en te komen tot actief stimuleringsbeleid om de blijvende boeren te ondersteunen. In plaats van voortdurend met nieuwe nota’s of repressieve maatregelen te komen. Onze boeren verdienen steun. Die is er onder de inwoners, zo bleek. En wat ons betreft gaan we dat vertalen naar concreet en actief lokaal beleid, voor zowel de biologische als de gangbare boerenbedrijven.

Ben Nijboer,
fractievoorzitter BurgerBelangen.

Lees ook

Inloopspreekuren voor reizen met OV weer opgestart

REGIO – De OV-ambassadeurs starten weer met inloopspreekuren voor 55-plussers die meer willen weten over …

One comment

  1. Naar mijn mening zou een mooie eerste stap zijn als de 23 procent die vindt dat de huidige toestand van het boerenland voor verbetering vatbaar is, overgaan op het kopen van meer biologische producten
    Omdat nog slechts 3 a 4 procent biologisch is, zit hier nog een heel gat tussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.