Gerlant: Apartheid, ik doe er niet aan mee

Gelukkig hebben we hier wat de discussie over vaccinaties betreft nog geen Amerikaanse toestanden. Via social media kijk ik mee met familie en vrienden in de VS en Canada. Weliswaar lijkt het op mijn social media soms ook een kippenhok met voor- en tegenstanders, maar de andere kant van de plas slaat toch wel alles.

Je bent voor of je ben tegen, je bent een wappie of een schaapje. De tegenstellingen vliegen je om de oren en wie even niet goed oplet, zou maar zo kunnen verzanden in het eigen gelijk, gevoed door algoritmes die jou vooral laten zien wat jij interessant vindt, waar jij het meest op klikt. Als ik even niet oplet en een paar keer achter elkaar op Facebook iets leuk vind van vrienden die zich heftig verzetten tegen het vaccinatiebeleid, dan zie ik de hele dag van dat soort berichten en lijkt het of heel Nederland er zo over denkt. Uit de officiële cijfers blijkt echter dat ruim 80 procent van de inwoners ouder dan 12 jaar is gevaccineerd. 20 procent is de groep die de muziek maakt. Op het Amerikaanse continent is dat niet veel beter. Reden voor president Biden om geen greintje geduld meer te hebben met de tachtig miljoen Amerikanen die niet zijn gevaccineerd. ‘Hun weigering maakt mensen ziek en doet mensen sterven’, zei hij als motivatie voor het instellen van een vaccinatieplicht voor rijksambtenaren en voor bedrijven met honderd werknemers of meer. Dat dit tegen het recht op lichamelijke integriteit indruist, neemt hij voor lief.
Wat ik daarvan op sociale media meekrijg, is dat dit beleid hem, vooral in de landelijke gebieden waar mijn familie en vrienden wonen, niet in dank wordt afgenomen. 80 miljoen, het lijkt erg veel maar wie de cijfers naast elkaar legt, ziet dat in Nederland 20 procent niet gevaccineerd is en het verschil met de VS maar 5 procent is. 80 miljoen van de circa 330 miljoen Amerikanen is ongeveer 25 procent van de inwoners.

Wenselijkheid

Hoe Biden het voorbij gaan aan het recht op lichamelijke integriteit bij de rechter wil uitleggen, is mij nog niet helemaal duidelijk. Wat ik wel begrijp is dat bij de afweging tussen vrijheid en veiligheid te allen tijde grondrechten in het gedrang komen. Dat mag, mits een maatregel noodzakelijk en proportioneel is volgens rechtsgeleerden. Dat geldt ook in Nederland, waar dus een vijfde deel van de bevolking niet gevaccineerd is. Waar de overheid nu met een coronapaspoort begint te tornen aan de grens tussen vrijheid en veiligheid. De vraag is of dat wenselijk is in een democratische rechtstaat.

Tweedeling

Wij hebben nu onze laatste week zonder apartheid gehad. Apartheid, ik gebruik die term expres want ik zie paralellen met een regime in een land, waar ik met eigen ogen heb gezien wat het inhoudt als een overheid klasses gaat creëren. Niet in zwart/wit-termen, maar in wel of niet gevaccineerden. De vrije mening van een vijfde deel van de bevolking wordt weggezet als niet relevant en ondergeschikt gemaakt aan die van de ander. Het heeft niet alleen een precedentwerking, want wanneer houdt het op; waar geldt dit straks nog meer; het zorgt ook voor een tweedeling in onze samenleving. Zelf ben ik een blije gevaccineerde, ik heb niks met Qanon, een great reset, niks met complottheorieën. Ik heb mijn prikken met plezier gehaald. Als ik naar de winkel ga om eten te kopen, kijk ik ook niet wat er in het bewerkte voedsel zit. Ik stop het daar waar het donker is en vraag mij niet een keer af: wat zit erin? Wat doet het nu in mijn maag, mijn lichaam? Het is maar een heel basaal voorbeeld.

Boerenverstand

Ik heb dus zo’n QR-code, maar ben niet van plan die te gebruiken om de kroeg in te mogen. Horecamensen zijn in mijn ogen geen politieagenten maar gastheren en -vrouwen bij wie iedereen welkom is. De rol die hen nu wordt toebedeeld werkt apartheid in de hand. Ik blijf wel buiten op het terras, plas wel achter een boom of tegen de kerk.
Ik beroep mij niet op Artikel 11 van de Grondwet, waarin (medische) zelfbeschikking is vastgelegd als een onvervreemdbaar mensenrecht en ook niet op artikel 1, waarin gelijke behandeling en een discriminatieverbod worden omschreven, maar op mijn kleine beetje ‘boerenverstand’. Een op de vijf mensen wordt in dit systeem weggezet als apart. Dat zorgt voor tweedeling binnen onze samenleving. Daar doe ik, als het even kan, niet aan mee.

gerlant@regiobode.nl

3 REACTIES

  1. Het aantal bewust niet-gevaccineerden is maximaal een miljoen mensen. Dat is dus op 18 miljoen inwoners heel veel minder dan een/vijfde. Zij gijzelen momenteel onze samenleving. Dus ik ben het niet met je eens…

  2. We zitten nu op een punt dat er een soort balans is. De gevaccineerden lopen geen gevaar meer (even zwart wit gezien), dus de niet gevaccineerden hebben alleen zichzelf ermee. Als je eerder dood wilt moet je dat zelf weten, dat kan je makkelijk vergelijken met rokers, drinkers, ongezond eters en wat nog meer.

    Het enige waarmee de niet gevaccineerden de samenleving gijzelen is het gevaar van het vollopen van de IC’s door besmette niet gevaccineerden zover ik het snap. Tja, die zou je dan moeten weigeren. Maar moet je een roker dan ook niet weigeren, of iedereen die er ‘bewust’ ongezond op los leeft.

    Lastig. Gelukkig ben ik niet zo moeilijk. Zo gauw het kon ben ik gevaccineerd, en zo gauw het kon had ik de QR code. Maar ik ben wel geneigd te geloven dat de overheid, – tenzij de bevolking deze een halt toeroept – , telkens de grens wat opschuift als we niet oppassen. Maar ja, dat is meer standaard door de regering die we met z’n allen gekozen hebben…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.