Gemeente Raalte laat asbest ophalen

RAALTE – Asbest Service Salland haalt op zaterdag 18 september kosteloos asbest dakplaten op bij particulieren in de gemeente Raalte. Dit in het kader van de ‘Week van de Asbestvrije Schuur’ die komende maandag begint. Wethouder Frank Niens geeft die ochtend het startschot voor de actie. Huishoudens in Raalte, Broekland en Heino hebben hun asbestplaten al aangemeld.

Sinds 2018 is 180.000 van de in totaal 815.000 vierkante meter asbestdaken in de gemeente Raalte verwijderd. Wethouder Frank Niens: “Het is een begin, maar de uitdaging blijft groot. Met name kleinere schuren blijven achter. We hebben nog bijna 400 schuurtjes te gaan in de gemeente Raalte. Het is belangrijk dat het asbest wordt verwijderd, want naast de gezondheidsrisico’s zijn verzekeraars steeds minder genegen om (brand)schade te vergoeden als er sprake is van asbest. Dit is een maatschappelijke opgave.”
Bij 35 vierkante meter of minder is het aan particulieren zelf om asbesthoudende dakplaten te verwijderen. Niens: “Als gemeente kunnen we dit stimuleren en faciliteren. Daarom doen we mee aan deze actieweek. Wie nog mee wil doen aan de actie moet snel zijn. Als je je uiterlijk vrijdag 10 september aanmeldt, zorgen wij er samen met onze partner Asbest Service Salland voor dat de gesaneerde asbestplaten kosteloos bij je op worden gehaald.”
Ian Mensink van Asbest Service Salland: “Asbestplaten moeten zorgvuldig worden verwijderd en afgevoerd. Zo mogen particulieren alleen geschroefde en hechtgebonden asbestplaten zelf verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om niet te boren, slijpen en zagen in de platen. De vezels die dan vrijkomen zijn schadelijk voor de gezondheid. Dat risico loop je ook wanneer de platen breken. Asbesthoudend materiaal moet bovendien goed en dubbel worden verpakt in geschikt plastic. Wij hebben dit vaker gedaan en helpen particulieren hier graag bij. We hopen op een volle aanhanger op zaterdag 18 september.”

Asbesthoudend materiaal gratis op laten halen? Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 10 september aan via asbestdaken@raalte.nl. Meld daarnaast ook de sanering vijf werkdagen van tevoren aan op staging2.omgevingsloket.nl. Met de toestemmingsbrief van het Omgevingsloket kunnen deelnemers een gratis veiligheidspakket en folie ophalen bij het Milieubrengstation in Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.