Home / Cultuur / Expositie ‘Hoe mooi was Y’ in het Holstohus

Expositie ‘Hoe mooi was Y’ in het Holstohus

OLST – In het Holstohus in Olst is sinds afgelopen weekend de expositie ‘Hoe mooi was Y’ te zien. Deze expositie handelt over de projecten en het gedachtengoed van de landelijke stichting Y. Deze stichting hield in de jaren’70 ook twee kunstmanifestaties in Olst.

In de historische canon van Olst wordt de impact van Stichting Y beschreven als een ‘cultuuromslag’. Er ontstond een nieuwe sociaal-culturele voorhoede binnen het dorp die zich nadrukkelijk liet horen. Ook in Deventer in het Noordenbergkwartier was de impact van de manifestaties van Stichting Y op de stedenbouwkundige ontwikkeling groot en vernieuwend. Onder meer door het inzetten van kunst en media kwamen burgers in verzet en werden gehoord.
De tentoonstelling ‘Hoe mooi was Y’ bestaat uit video’s, affiches en ander historisch materiaal over de twee Y-manifestaties die in Olst plaatsvonden. Tegelijkertijd vindt in het Kunstenlab in Deventer de tentoonstelling ‘Solitair of Solidair’ plaats waarbij het accent ligt op de activiteiten van de Stichting Y in Deventer.
De tentoonstelling ‘Hoe mooi was Y’ kent geen vaste opstelling en duur. De opzet is dat de tentoonstelling de start vormt van een doorlopend project. De basisopstelling loopt tot eind oktober. Daarna wordt de expositie vernieuwd en aangevuld met werken van kunstenaars die destijds hebben meegewerkt aan de Y-manifestaties. Aansluitend op de tentoonstelling en het gedachtengoed van de Stichting Y wordt in Olst momenteel door meerdere betrokkenen gewerkt aan een bredere waaier van activiteiten en projecten.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van het Holstohus.

Lees ook

Herman en Bertha Schiphorst-Brouwer 60 jaar getrouwd

RAALTE – Herman en Bertha Schiphorst-Brouwer uit Raalte vierden op zondag 17 oktober hun 60-jarig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.